Ματαρέλα: Προστάτης και θεματοφύλακας της Ιταλίας ή προδότης;

Η στοχοποίηση του Προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα απ' τα δύο κόμματα που επιχείρησαν να συνασπισθούν κάτω από μία κυβέρνηση ενός καθηγητή πανεπιστημίου, του Τζιουσέπε Κόντε, ήταν φυσικό επακόλουθο.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα τον κατηγορούν για προδοσία και θέλουν την καθαίρεση του. Ο ίδιος έθεσε βέτο στον διορισμό του 81χρονου ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών και αυτό ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει μία αλυσίδα γεγονότων. Ο ηγέτης της Λέγκας, Σαλβίνι κατήγγειλε «δάχτυλο» της Γερμανίας και αμέσως

έσπευσε να άρει την εμπιστοσύνη του και την στήριξη στις προσπάθειες του Κόντε να σχηματίσει τη νέα ιταλική κυβέρνηση. Ακολούθησε το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Μιλούν ευθέως για πραξικόπημα.

Ο Ματαρέλα μιλά απ' την πλευρά του για τον κίνδυνο η Ιταλία να ακολουθήσει πολύ γρήγορα το δρόμο της Ελλάδας. Η εκροή καταθέσεων και οι πιέσεις στα ιταλικά χρεόγραφα την τελευταία εβδομάδα ήταν μεγάλες.

Στο διάγγελμα του

«Έχω έναν ρόλο εγγυητή, ο οποίος δεν δέχεται επιβολές. Δέχθηκα όλες τις προτάσεις εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον συναγερμό των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών. Ζήτησα να το αναλάβει κύριος πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος να μην στηρίζει την γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ. », είπε μεταξύ άλλων στο διάγγελμα του χθες το βράδυ.

Και συνέχισε: «Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου.

Οι απώλειες στο χρηματιστήριο καίνε αποταμιεύσεις με ουσιαστικό κίνδυνο για τα νοικοκυριά μας.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την πιθανότητα αύξησης των τόκων των δανείων για ακίνητα και επιχειρήσεις.

Έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ιταλική κυριαρχία, ενώ στέλνουμε πίσω απαράδεκτες κρίσεις για τη χώρα μας που διαβάσαμε στον Τύπο άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Έκανα ό,τι μπορούσα για να σχηματισθεί πολιτική κυβέρνηση, αλλά υπερασπίζομαι το Σύνταγμα. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι βασική για την χώρα μας και την προοπτική των νέων μας. Αν κάποιος θέλει να το συζητήσει, χρειάζεται σαφής εμβάθυνση».

Αγορές και τεχνοκράτες

Η κίνηση του Προέδρου ρίχνει λάδι στην πολιτική «φωτιά» και καίει στη γειτονική μας χώρα. Προς το παρόν οι αγορές δείχνουν να ηρεμούν. Το ευρώ πραγματοποιεί απ' το πρωί ράλι αντίδρασης έναντι του δολαρίου. Ωστόσο τίποτα δεν τελειώνει εδώ.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα έχει καλέσει στο προεδρικό μέγαρο σήμερα τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πιθανότατα για να του αναθέσει τον σχηματισμό «κυβέρνησης του προέδρου» που θα αναλάβει την οργάνωση των νέων εκλογών μιας και δεν θα διαθέτει κοινοβουλευτική στήριξη.

Σύμφωνα με την Corriere de la Serra πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής νέων εκλογών στη χώρα είναι η 9η Σεπτεμβρίου.

Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων μπορούν να αυξήσουν και άλλο την κοινοβουλευτική τους δύναμη έπειτα από νέες εκλογές στοχοποιώντας τον Πρόεδρο, μιλώντας για θεσμική εκτροπή, για δημοκρατία χωρίς αντίκρυσμα και για μία χώρα που ελέγχεται από... τη Γερμανία!

Keywords
Τυχαία Θέματα