Μάρτιν Σουλτς: Ο άνθρωπος της σύνθεσης

Με ψήφους 362 υπέρ και 279 κατά το έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ενέκρινε την Κυριακή στη Βόννη την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με στόχο την συγκρότηση «μεγάλου» συνασπισμού υπό την 'Αγγελα Μέρκελ.

«Φυσικά είμαστε όλοι ανακουφισμένοι», δήλωσε ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς λίγα λεπτά

μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των Συνέδρων, με την οποία πήρε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσε ότι «έπειτα από αυτή τη δύσκολη συζήτηση» θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. «Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο», δήλωσε και τόνισε ότι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα και ο «μεγάλος» συνασπισμός δεν αποτελεί, όπως και πριν, μονόδρομο.

Να σημειωθεί ότι ο Σουλτς ήταν ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών του Σεπτεμβρίου, καθώς το κόμμα του πλήρωσε (όπως είχαν πληρώσει και οι Φιλελεύθεροι τέσσερα χρόνια νωρίτερα) τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Μέρκελ. Οι Φιλελεύθεροι το κατάλαβαν κάπως αργά, κι οδήγησαν τις συζητήσεις για την «Τζαμάικα» σε αδιέξοδο. Ο Σουλτς το είχε αντιληφθεί νωρίτερα, καθώς εξαρχής είχε αποκλείσει την εκ νέου σύμπραξη του SPD σε μια συμμαχική κυβέρνηση υπό τη σιδηρά καγκελάριο της Γερμανίας.

Στην πορεία, όμως, ο Μάρτιν Σουλτς κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε αυτό που συνέφερε το κόμμα του και σε αυτό που συνέφερε τη χώρα του, κι αν και δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για τις αποφάσεις που πήρε- κάποιοι παρομοίασαν τη στάση του με την «κωλοτούμπα» Τσίπρα- τελικά αναθεώρησε την άποψη του που απέκλειε την είσοδο του κόμματός του στην κυβέρνηση. Μια κίνηση που σύμφωνα με τη γνώμη κάποιων δείχνει ότι φέρνει μαζί του τον «αέρα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωκοινοβουλίου, του οποίου υπήρξε πρόεδρος.

Ο ευρωπαϊκός αέρας συνοδεύει τον Μάρτιν Σουλτς από την πρώτη μέρα της ζωής του. Γεννημένος στην κωμόπολη Χέρλατ, στα σύνορα Γερμανίας, Βελγίου και Ολλανδίας, πήρε από νωρίς πολλά ερεθίσματα από διαφορετικές χώρες, αντιλήψεις, οπτικές γωνίες. Κι αργότερα, όταν έκανε το πάθος του για τα βιβλία επάγγελμα, και λειτούργησε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο, εμπέδωσε την άποψη ότι η ζωή είναι μια συνισταμένη πολλών, ενίοτε αντικρουόμενων συνιστωσών, τις οποίες ο άνθρωπος πρέπει να εξισορροπεί και να διαλέγει την καταλληλότερη οδό με σύνεση και περίσκεψη.

Αυτά το τα προτερήματα τον έφεραν από το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο κι αργότερα στην προεδρία του. Στην ανώτερη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έμεινε πάνω από πέντε χρόνια (Σεπτέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2017), ενώ ενδιάμεσα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τον πρότειναν και για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Ο Σουλτς φαίνεται πως είναι άνθρωπος της σύνθεσης. Καλείται να διαφυλάξει την πολιτική σταθερότητα της χώρας του, στηρίζοντας τη βασική του πολιτική αντίπαλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα