Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Χρυσές business με γλυκά των €50 έκαστο

της Μαρίας Λεμονιά

Στις αρχές Νοεμβρίου στο κατάστημα με τις πολυτελείς υπηρεσίες και τις exclusive γεύσεις «Greek Luxury Products & Thesauri», εντός του ξενοδοχείου «Hilton», που έκανε τα εγκαίνιά του, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και εγχώριοι celebrities είχαν την ευκαιρία να ζήσουν εμπειρίες που απέχουν παρασάγγας από την Ελλάδα της κρίσης. Στη νέα αυτή γωνιά του «Hilton», που φέρει

την υπογραφή του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Τάσου Ζέππου, οι καλεσμένοι ένιωσαν στους ουρανίσκους τους μοναδικές γεύσεις. Τους προσφέρθηκαν προϊόντα τα οποία πωλούνται στο συγκεκριμένο flagship store, όπως καναπέ με ελληνικό χαβιάρι (3.000 ευρώ το κιλό, παρακαλώ!), τρούφα Ελλήνων παραγωγών (6.000 ευρώ το κιλό) ενώ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και άλλες γευστικές... εκκεντρικότητες, όπως τα μακαρόν που φέρουν την υπογραφή της εκκεντρικής σταρ της performance, Μαρίνας Αμπράμοβιτς. Τα συγκεκριμένα γλυκά, άρτι αφιχθέντα από τη γαλλική πρωτεύουσα, αποτέλεσαν αντικείμενο θαυμασμού όχι μόνο για τη γεύση τους, αλλά κυρίως για την τιμή τους που αγγίζει τα 160 ευρώ τα τρία κομμάτια.Τα μακαρόν της κυρίας Αμπράμοβιτς έχουν γίνει η νέα φρενίτιδα στον θαυμαστό κόσμο των απανταχού rich & famous, φέρνοντας τη σερβικής καταγωγής καλλιτέχνιδα για μία ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Σε αντίθεση με εκείνους που εμμένουν στην κλασική τέχνη διακηρύσσοντας ότι η σύγχρονη τέχνη δεν τρώγεται με τίποτα, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς απέδειξε ότι όχι μόνο τρώγεται, αλλά και φέρνει τζίρους με ουρά.

Το βράδυ των εγκαινίων του συγκεκριμένου καταστήματος δεν ήταν λίγοι οι φιλότεχνοι και μη που αποχώρησαν από το high class shopping store της Αθήνας έχοντας μαζί τους και τα πανάκριβα μακαρόν. Κάτι άλλωστε που συνέβη και σε αντίστοιχα καταστήματα σε άλλα μέρη του κόσμου. Το γεγονός ότι η Αντζελα Μισόνι του γνωστού οίκου ρούχων, η συγγραφέας Τζοάν Τζούλιετ Μπακ, o businessman και άλλοτε ιδιοκτήτης της εταιρείας αυτοκινήτων Simca Ζαν Πιγκότσι και οι billionaires Λιβανέζες με θέση στη λίστα Forbes Μάγια και Φαχάντ Χαρίρι τα προμηθεύτηκαν σε ποσότητες, αρκούσε για να τα επιβάλει ως παγκόσμια μόδα.

Για τον κόσμο που αγαπά την τέχνη αλλά ξέρει να διαβάζει τα ψιλά γράμματα και να τα μεταφράζει, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς αποδείχθηκε άλλη μία φορά η κότα με τα χρυσά αυγά, αλλιώς αυτή που ξέρει τόσο από business όσο και από τέχνη. Η γνωστή εικαστικός επιστρέφει στις γεύσεις και τις μυρωδιές των παιδικών της χρόνων και τις προσφέρει μέσω της γλυκιάς συλλογής με τα μακαρόν που τα ονομάζει «Pastry Portrait» και έχουν παρασκευαστεί στο γνωστό ζαχαροπλαστείο του Παρισιού «Laduree» από τον σταρ της ζαχαροπλαστικής Ραφαέλ Καστοριάνο. «Η γιαγιά μου το πρωί έφτιαχνε καφέ και η μυρωδιά του ξεχείλιζε μέσα στο σπίτι. Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα θυμάμαι τις μυρωδιές του βασιλικού, του θυμαριού, του κάρδαμου και τις εξωτικές μυρωδιές από τα ταξίδια που έκανα αργότερα. Ολα αυτά μπορείτε να τα γευτείτε στα μακαρόν μου».

Η Μαρίνα Αμπράμοβις υποστηρίζει ότι η γεύση και η performance διαθέτουν κοινά σημεία αφού και τα δύο διέπονται από την αίσθηση του παροδικού και του φθαρτού. «Δεν είναι κάτι χειροπιαστό και τα δύο τα εισπράττεις ως εμπειρία - και εγώ στις εμπειρίες είμαι ανοιχτή», απάντησε στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο συνεργάστηκε με τον «ναό των μακαρόν», «Laduree». Πάντως, τα γλυκά της είναι μοναδικά. Είναι σιέλ από τη μια πλευρά, το αγαπημένο της χρώμα, και διαθέτουν φύλλο χρυσού από την άλλη. Πάνω τους υπάρχει το οικόσημο της οικογένειάς της και είναι τοποθετημένα σε μια ευφάνταστη συσκευασία σε σχήμα πυραμίδας, σύμβολο ενέργειας και δύναμης. Πωλούνται μόνο σε επιλεγμένα μέρη όπως το «Laduree» στο Παρίσι, στα πολυκαταστήματα «Harrods» στο Λονδίνο και επιλεκτικά σε Νέα Υόρκη και Τόκιο.

«Δεν είναι για όλους»

Οσοι δοκίμασαν τα διάσημα μπισκότα που κυκλοφορεί το πολυτελές brand Kreemart σχολίασαν ότι τα μακαρόν Αμπράμοβιτς έχουν αρκετά ιδιαίτερη, αλλά και πικάντικη γεύση. «Δεν είναι για όλους», λέει η ίδια η καλλιτέχνις.

Oπως άλλωστε δεν είναι για όλους και τις παραστάσεις. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, για παράδειγμα, τη μαραθώνια performance που έκανε πριν από μερικά χρόνια στο MoMA της Νέας Υόρκης, όπου για 736 ώρες και 30 λεπτά καθόταν ακίνητη και σιωπηλή σε μια καρέκλα προσκαλώντας τους φαν της να καθίσουν απέναντί της και να την κοιτάξουν κατάματα. Κόσμος συνέρρεε κατά χιλιάδες περιμένοντας πολλή ώρα για ένα θέαμα που αποτέλεσε την πιο ασυνήθιστη ατραξιόν που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στα παγκόσμια χρονικά. Νέοι την έβλεπαν και ένιωθαν ρίγη συγκίνησης, άλλοι στρίγκλιζαν ενώ υπήρχαν και εκείνοι που λιποθυμούσαν. Εκτοτε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς εκτόξευσε τη φήμη της πουλώντας τα έργα της αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό κυριολεκτικά χρυσό. Η εκκεντρική ντίβα του σύγχρονου art συνδύασε τον άρτο με το θέαμα, αποδεικνύοντας ότι σε μια εποχή που ανέχεται τρέλες και εκκεντρικότητες αρκεί να έχει κάποιος την ιδέα και το σωστό μάρκετινγκ. Η κυρία Αμπράμοβιτς, με ή άνευ μακαρόν, συγκαταλέγεται πια στις σιδηρές γυναίκες της τέχνης που επένδυσαν στο όνομά τους και γέμισαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με μπόλικο χρήμα.

Οταν η τέχνη γίνεται business

H Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν είναι η μόνη που στράφηκε στον θαυμαστό κόσμο των business. Aρκετοί πριν από αυτή, αλλά και σύγχρονοί της καλλιτέχνες έπραξαν το ίδιο. Ο Σαλβαδόρ Νταλί συνεργάστηκε με γνωστή εταιρεία ρολογιών επηρεάζοντας τις φόρμες τους. Τα συγκεκριμένα ρολόγια ήταν συλλεκτικά, αριθμημένα και, όπως ήταν λογικό, στοίχιζαν μια περιουσία. Αξέχαστη έχει μείνει και η συνεργασία που έκανε ο αγαπημένος εικαστικός πολλών και σπουδαίων Ελλήνων συλλεκτών, Τζεφ Κουνς, με τον γνωστό οίκο Louis Vuitton.

Στο πλαίσιο της σειράς «Masters», οι τσάντες Louis Vuitton μετατράπηκαν σε πολύχρωμους καμβάδες -και όχι μόνο. Ο οίκος μόδας ταυτίστηκε με τον σύγχρονο εικαστικό, γνωστό για τα γιγάντια μπαλόνια του σε σχήματα ζώων, ο οποίος υπέγραφε τις δημιουργίες του βάζοντας δίπλα στο εμβληματικό «LV» τα αρχικά του δικού του ονόματος. Υπάρχει και συνέχεια όμως: ο αριστοκρατικός γαλλικός οίκος Hermes έβαλε τον Τεξανό εικαστικό Κέρμιτ Ολιβερ να του σχεδιάσει μαντίλια, όπως έκανε και με τη Σίντνεϊ Νιαμπέζε, μία από τις πλέον γνωστές γυναίκες της τέχνης στην Αφρική. Καλλιτέχνες δημιουργούν πια τα πάντα, από σουβέρ μέχρι... πιάτα σερβιρίσματος!

Tην αρχή έκανε ο οίκος με τις πορσελάνες Bernardaud, ο οποίος το 2013 θέλοντας να γιορτάσει τα 150 χρόνια ζωής του, πλησίασε διεθνούς αναγνώρισης καλλιτέχνες προτείνοντάς τους να σχεδιάσουν ο καθένας τη δική του συλλογή πιάτων (διακοσμητικά ή σερβίτσια). Δώδεκα διακεκριμένοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Τζεφ Κουνς, ο Ναμπίλ Ναχάς, o Μάικλ Λιν, o Προυν Νουρί, ακόμη και o Ντέιβιντ Λιντς, αλλά και ο δικός μας Αλέκος Φασιανός, ανταποκρίθηκαν δημιουργώντας συλλογές με γενικό τίτλο «Art de la table». Εξίσου μεγάλη ζήτηση έχει και η δουλειά της δικής μας εικαστικού που εμπνέεται από την F1 Mίνας Βαλυράκη, η οποία έχει κάνει τα φουλάρια της τόσο περιζήτητα ώστε να της ζητήσουν συνεργασία διάφοροι οίκοι μόδας. Το γεγονός ότι ο Φάμπιο Φορμίλι, διευθυντής του οίκου Εmilio Pucci, φοράει στο πέτο του ποσέτ της Μίνας Βαλυράκη αποδεικνύει την τεράστια επιτυχία της. Η διακεκριμένη ζωγράφος έχει δεχτεί ήδη πρόταση να σχεδιάσει μαντίλια για τον οίκο Pucci, προσφέροντας πλέον τις πινελιές της και στην υψηλή ραπτική.

Keywords
business, γλυκα, business, louis vuitton, exclusive, greek, hilton, ελλαδα, νέα, συγκεκριμένο, store, σταρ, performance, class, αθηνα, αντζελα, harrods, art, εταιρεία, louis, vuitton, hermes, λιν, λιντς, pucci, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τρουφα, αφρικη, γωνια, δουλεια, λονδινο, μοδα, πλαισιο, ρολογια, σταρ, ωρα, hermes, louis vuitton, αυγα, αντζελα, βραδυ, γεγονος, γευση, γινει, γινεται, δικη, δωδεκα, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εργα, εποχη, επιτυχια, εταιρεία, τεχνη, ζωης, ζωων, ιδεα, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, οικο, κυρια, λιν, λιντς, λογο, μαγια, μπαλονια, μπισκοτα, μπορειτε, νεα υορκη, νταλι, παντα, οικος, ονομα, παρισι, πιατα, υπογραφη, πρωι, ραπτικη, ριγη, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σπιτι, συγχρονο, σχηματα, ταξιδια, τιμη, τοκιο, τρια, τσαντες, υψηλη ραπτικη, υψηλη, φυλλο, φημη, φορα, χαβιαρι, χρημα, χρονικα, χρωμα, ωρες, art, class, exclusive, γευσεις, louis, μεινει, μια φορα, ουρα, pucci, σωστο, vuitton, γιαγια, ζαχαροπλαστειο, ζωγραφος, store, performance
Τυχαία Θέματα