Μάρδας: Αν δεν προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, η λιτότητα θα συνεχιστεί
Η καταλυτική σημασία της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ανάκαμψη και ανάπτυξη οποιασδήποτε οικονομίας, βρέθηκε στο επίκεντρο ανοικτής συζήτησης υπό τον τίτλο, "Υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη: η περιφερειακή εμπειρία", που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ "Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα", το οποίο διοργανώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.
"Εάν δεν προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, η λιτότητα
Το δεύτερο βήμα είναι η μάχη κατά της διαφθοράς, την οποία δίνει η κυβέρνηση, πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε, σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται οι προσπάθειες απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων και μείωσης της γραφειοκρατίας, που υφίσταται σήμερα.
Ο κ. Μάρδας, ανέφερε ότι κατ' ανάγκην ελήφθησαν μη δημοφιλή μέτρα, όπως οι φορολογικές αυξήσεις, αλλά τα οποία αφορούν το βραχυπρόθεσμο διάστημα και μακροπρόθεσμα θα υπάρξει αλλαγή τους, καθώς η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η επιστροφή στην ανάκαμψη θα προσφέρει τη δυνατότητα χαλάρωσης της φορολογίας.
Ειδικότερα, ο κ.Μάρδας προέβλεψε επιστροφή σε τροχιά ανάκαμψης ακόμη και από το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς, ήδη, προωθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή που αφορούσε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πάταξη της λαθρεμπορίας επί καπνικών προϊόντων και καυσίμων, καθώς και σειρά άλλων διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο εκ των συμμετεχόντων στην ίδια ανοικτή συζήτηση, κ. David Lezhava, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γεωργίας, αναφέρθηκε στο ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθήθηκε και συνεχίζει να προωθείται στη χώρα του, το οποίο, μάλιστα, χαρακτήρισε ως "επαναστατικό".
Κύριο συστατικό στοιχείο αυτού του προγράμματος υπήρξε η μάχη κατά της διαφθοράς, υπογράμμισε ο κ. Lezhava, παραθέτοντας ως παράδειγμα την απόλυση ενός ολόκληρου τμήματος της αστυνομίας και συγκεκριμένα της Τροχαίας και την εκ βάθρων ανασύστασή του στη συνέχεια. "Μείναμε για περίπου δύο εβδομάδες χωρίς Τροχαία", είπε ο κ. Lezhava, αλλά τόνισε πως αυτό ήταν το τίμημα για την απαλλαγή μας από τη συγκεκριμένη εστία διαφθοράς και τα φαινόμενα δωροδοκιών που τη χαρακτήριζαν.
Ακόμη αναφέρθηκε σε μία ρηξικέλευθη παρέμβαση που προώθησε η Γεωργία, βάσει της οποίας δεν είναι δυνατή η επιβολή νέων φόρων, δίχως την προηγούμενη έγκρισή τους διαμέσου δημοψηφίσματος. "Μειώσαμε τη φορολογία", σημείωσε και "αυτό αποδίδει".
Σύμφωνα με τον ίδιο, καίριας σημασίας υπήρξε και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ενώ η συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια οδήγησε στην αναβάθμιση της χώρας σε διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας από την 100ή στην 24η θέση.
"Θέλουμε να κάνουμε τη χώρα ελκυστική στις επενδύσεις", επεσήμανε ο Γεωργιανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και γι' αυτόν τον λόγο αξιοποιούμε όσο μπορούμε τον λεγόμενο "δρόμο του μεταξιού", εκμεταλλευόμενοι την γεωπολιτική θέση της, η οποία ενισχύει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.
Μεταξύ σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών παρεμβάσεων που παρέθεσε ο κ. Lezhava, υπογραμμίζεται η απαλλαγή εταιριών από επενδυόμενα κέρδη και η επιβολή φόρου μόνον όταν μοιράζεται μέρισμα προς τους μετόχους τους.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Rolf Strauch, μέλος της διοικούσας Επιτροπής, επί Οικονομικών, Στρατηγικής Πολιτικής και Τραπεζικού τομέα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), υποστήριξε ότι η ανάπτυξη που καταγραφόταν πριν την κρίση είχε σαθρά θεμέλια, καθώς χαρακτηριζόταν από υψηλή αύξηση του μισθολογικού κόστους, υψηλή πιστωτική επέκταση και υψηλό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών του ESM σε όλες τις χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε καθεστώς "προγράμματος", όπως είπε, είναι το πέρασμα από μη διατηρήσιμη σε διατηρήσιμη ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο, πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι καίριας σημασίας οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Κατά τον ίδιο τρόπο, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στην αγορά αγαθών και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αν και η συνταγή διαφέρει από χώρα σε χώρα, σημείωσε. Ως χαρακτηριστικά παράδειγμα επιτυχών μεταρρυθμίσεων, ο κ. Strauch παρέθεσε την Ιρλανδία, η οποία καταγράφει, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στο οποίο υπεβλήθη, την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά και την Ισπανία, η οποία σημειώνει μία εκ των υψηλότερων επιδόσεων στην Ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για τη χώρα μας, ο κ. Strauch επεσήμανε ότι η εκταμίευση των χρηματοδοτικών πόρων θα επιτρέψει την αποπληρωμή μεγάλου μέρους των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα υπάρξουν και περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής "Prognosis" της Ρουμανίας, Ion Ghizdeanu, τόνισε, από την πλευρά του, τις παρεμβάσεις που υπήρξαν για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα του, μέσω παρεμβάσεων στην φορολογία, όπως η θέσπιση αφορολόγητου κερδών σε περίπτωση επανεπένδυσής τους αλλά και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Ακόμη, ανέφερε ότι μειώθηκε ο φόρος επί μερισμάτων από 15% σε 5%, ενώ η επιχειρηματικότητα υποστηρίζεται και από κρατικές εγγυήσεις χρηματοδότησης. Ως αποτέλεσμα των εκτενών προσπαθειών που καταβάλλονται, ο κ. Ghizdeanu παρέθεσε τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σε επίπεδο κάτω του 3%.
Ο κ. Daniel Valcu, εκ μέρους του υπουργείου Δημοσίων Οικονομικών της Ρουμανίας, αναφερόμενος στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας του, επεσήμανε ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη βελτίωσή του είναι η εξασφάλιση όρων διαφάνειας. "Εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις συνθήκες ανταγωνισμού", δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση του επενδυτικού και οικονομικού κλίματος, είπε χαρακτηριστικά. Μεταξύ των παρεμβάσεων που έχουν υπάρξει προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Valcu σημείωσε την εξαίρεση φορολογίας σε επενδυόμενα κέρδη, τη μείωση της φορολογίας επί μερισμάτων, τη μείωση του ΦΠΑ και τη διαφοροποίηση του τρόπου επιβολής φόρου ακίνητης περιουσίας, στη βάση του τρόπου χρήσης της.
"Όσο μειώνουμε τη φορολογία, τόσο μένει χρήμα στην οικονομία", υπογράμμισε ο κ. Valcu.
Ο κ. Nickolas Jennett, διευθυντής της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, (EIB), στην παρέμβασή του, τόνισε τις ευρείες επιπτώσεις που είχε αρχικά η πιστωτική και στη συνέχεια η κρίση χρέους για την Ευρώπη, επισημαίνοντας την κρίση επενδύσεων που παρατηρείται, παρά την πρωτοφανή ρευστότητα και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια τα οποία είναι σήμερα διαθέσιμα στην Ευρώπη. Όπως είπε, υπάρχει απροθυμία ανάληψης ρίσκου και αυτήν την κατάσταση καλείται να αντιμετωπίσει το "Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη", του οποίου η ΕΙΒ είναι μέλος και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί επενδυτικά σχέδια άνω των 100 δισ. ευρώ για σειρά ευρωπαϊκών κρατών και έχουν δοθεί εγγυήσεις για ακόμη 16 δισ. ευρώ.
Τη συζήτηση συντόνισε ο πρέσβης Μιχάλης Χρηστίδης, γγ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος, κατά την εισαγωγική ομιλία του, υπογράμμισε τη σημασία διοργάνωσης εκδηλώσεων αυτού του είδους κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία, αλλά και τη σημασία ανάδειξης των δραστηριοτήτων διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως η Παρευξείνια Τράπεζα. Όπως συμπλήρωσε, η οικονομική κρίση έχει πλήξει χώρες της περιοχής με διαφορετικούς τρόπους και διαμέσου εκδηλώσεων όπως αυτή είναι δυνατόν να μοιραστούμε τρόπους, εμπειρίες και επιτυχή παραδείγματα για την υπέρβασή της, που μπορούν να φανούν χρήσιμα για την Ελλάδα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έρχονται κατασχέσεις-εξπρές για χρέη στην εφορία
- Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η Μαριέττα Γιαννάκου
- H δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη παντρεύτηκε τον Ραμ Αβιράμ
- Η Νο1 πιο ασφαλής δίαιτα για γρήγορη απώλεια κιλών
- Παραλύει η Γαλλία: Απεργία επ’ αόριστον στα ΜΜΜ
- Ιδού οι νέες τιμές στα διόδια
- Ξεκινά η αυξημένη παρακράτηση από μισθούς συντάξεις
- Τσιντικίδου: Σπάνια έξοδος με τον γοητευτικό επιχειρηματία σύντροφό της [photos]
- Με τροπολογίες την Τετάρτη οι 15 αλλαγές που ζητούν οι δανειστές
- Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Κολωνίας - Άτομο παρέκαμψε τον έλεγχο ασφαλείας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η Μαριέττα Γιαννάκου
- Με τροπολογίες την Τετάρτη οι 15 αλλαγές που ζητούν οι δανειστές
- ΑΕΓΕΚ: Το νέο διοικητικό συμβούλιο
- Έρχονται αυξήσεις στις τιμές των διοδίων από 1η Ιουνίου - Αναλυτικοί πίνακες
- ΣΒΒΕ: Capital controls και αβεβαιότητα «γκρέμισαν» την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας
- Μάρδας: Αν δεν προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, η λιτότητα θα συνεχιστεί
- Lufthansa: Ακυρώνει τα δρομολόγια από και προς τη Βενεζουέλα
- Αυτοκτόνησε ο πρώην CEO της ελβετικής ασφαλιστικής Zurich Insurance
- Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Κολωνίας - Εκκενώθηκε τέρμιναλ
- Η RBS περικόπτει 450 εργαζόμενους στη Βρετανία

- Τελευταία Νέα New Money
- Μάρδας: Αν δεν προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, η λιτότητα θα συνεχιστεί
- Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η Μαριέττα Γιαννάκου
- ΑΕΓΕΚ: Το νέο διοικητικό συμβούλιο
- Έρχονται αυξήσεις στις τιμές των διοδίων από 1η Ιουνίου - Αναλυτικοί πίνακες
- Αυτοκτόνησε ο πρώην CEO της ελβετικής ασφαλιστικής Zurich Insurance
- H πρώτη συσκευή αυτοδιάγνωσης με... Bluetooth για ασθενείς με αντιπηκτική αγωγή
- Νιγηρία: Συνελήφθησαν 10 ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις σε πετρελαιαγωγούς
- Η RBS απολύει 450 εργαζόμενους στη Βρετανία
- ΣΒΒΕ: Capital controls και αβεβαιότητα «γκρέμισαν» την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας
- Γερμανία: Αύξηση μισθών 2,1% στο α' τρίμηνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ελεύθερος ο Άλαν Πουλίδο
- Η Ολγα Παπατριανταφύλλου της OPpw στον 1ο Μαραθώνιο Coaching ICF Greece Chapter
- Σταθάκης: «Σε 12 μήνες το Δημόσιο δε θα χρωστά σε κανέναν ιδιώτη!»
- Μαργαρίτης Σχοινάς (ΕΕ): «Οι διαβουλεύσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης θα ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον»
- H δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη παντρεύτηκε τον Ραμ Αβιράμ
- Τι ζήτησε ο ΣΕΒΕ για προγράμματα ΕΣΠΑ και αναπτυξιακό
- Η Ισλανδία περιορίζει τις ενοικιάσεις μέσω Airbnb
- Ανάκληση της ρύθμισης για τη συμμετοχή πολιτικών σε off shore, ζητά η Φ. Γεννηματά
- Αλ. Τσίπρας. Να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας