Μαδούρο: «Χτύπημα» στον Γκουαϊδό καθώς κλείνει τα σύνορα

Το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Nicolas Maduro, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτρέψει τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας να μπουν στη χώρα.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βενεζουέλα φθάνουν σε σημείο βρασμού, με τη χώρα να πλήττεται από τη φτώχεια, εν μέσω της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης του Δυτικού Ημισφαιρίου στην πρόσφατη μνήμη.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα από τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της χώρας στο Καράκας την Πέμπτη, ο Maduro δήλωσε

ότι τα σύνορα με τη Βραζιλία θα είναι "εντελώς και απόλυτα" κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Ο φιλόδοξος σοσιαλιστής ηγέτης είπε επίσης ότι θα εξετάσει το επικείμενο κλείσιμο των συνόρων της χώρας με την Κολομβία.

Η κίνηση έρχεται λιγότερο από 48 ώρες πριν από ένα σχέδιο υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης για την παροχή βοήθειας από σημεία συλλογής στις γειτονικές χώρες.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, είχε υποσχεθεί να βοηθήσει με μια προσπάθεια παράδοσης το Σαββατοκύριακο.

«Πολιτικό σόου»

Το Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές αναμένεται να βοηθήσουν τον Guaido να φέρει στη χώρα τροφές, είδη υγιεινής και συμπληρώματα διατροφής.

Το σχέδιο ενίσχυσης προγραμματίζεται να λάβει χώρα ακριβώς ένα μήνα από την ημέρα που ο ηγέτης της Εθνικής Συνέλευσης βγήκς στους δρόμους της πρωτεύουσας και ανακύρηξε τον εαυτό του ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ωστόσο, ο Maduro έχει αρνηθεί επανειλημμένα να παραχωρήσει την εξουσία και εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Έχει απορρίψει συστηματικά την παραχώρηση ξένης βοήθειας στη Βενεζουέλα, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτικό σόου» και κάλυψη για εισβολή των Η.Π.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα