Μάχη Νέας Υόρκης – Μέξικο Σίτι για τα ευρωπαϊκά καύσιμα

Το καταστροφικό πέρασμα του Χάρβεϊ προκάλεσε βαρύ πλήγμα στην παραγωγή καυσίμων στα διυλιστήρια των ΗΠΑ, στον Κόλπο του Μεξικού, πυροδοτώντας τον ανταγωνισμό μεταξύ Νέας Υόρκης και Μεξικού για το ποιος θα μπορέσει να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας.

Η καταιγίδα που χτύπησε τον κόλπο με τη μορφή τυφώνα της κατηγορίας 4, έπληξε έως και το 30% της δυναμικότητας διύλισης αυτή την εβδομάδα. Επιπλέον, τα λιμάνια του Κόρπους Κρίστι και του

Χιούστον απ' όπου αναχωρούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια βενζίνης και ντίζελ για την ανατολική ακτή του Μεξικού, αναμένεται να παραμείνουν κλειστά για αρκετές ημέρες.

Ως εκ τούτου, τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια ενδέχεται να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη ζήτηση για τα καύσιμά τους.

Η ανατολική ακτή των ΗΠΑ φαίνεται προς το παρόν ασφαλής από τυχόν ελλείψεις, χάρη στα διυλιστήριά της που λειτουργούν κανονικά. Ωστόσο εκείνα που φέρνουν καύσιμα από τον Κόλπο του Μεξικού, μειώνουν τα επίπεδα καυσίμων. Η περιοχή εξαρτάται από 500.000 – 600.000 βαρέλια που εισάγονται τη μέρα από την Ευρώπη και τώρα ενδέχεται να χρειαστεί μεγαλύτερες ποσότητες, όπως άλλωστε και το Μεξικό που είναι επίσης αντιμέτωπο με το κλείσιμο των δικών του διυλιστηρίων.

«Οι εισαγωγές θα εκτραπούν από την ανατολική ακτή για να εφοδιάσουν το Μεξικό», ανέφερε ο Robert Campbell, επικεφαλής έρευνας για προϊόντα πετρελαίου της Energy Aspects. «Το Μεξικό παίρνει περί τα 400.000-500.000 βαρέλια βενζίνης την ημέρα από τη έα Υόρκη. Τώρα πρέπει να τα πάρει από κάπου αλλού»,.

Η πιο προφανής εναλλακτική για το Μεξικό είναι η Ευρώπη, ωστόσο οι τιμές είναι ευμετάβλητες γιατί υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης, αναφέρει ο Ixchel Castro, αναλυτής της Wood Mackenzie στο Μέξικο Σίτι.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η ευρωπαϊκή τιμή σποτ της βενζίνης έχει σημειώσει άνοδο 5% από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ωστόσο η κερδοφορία από την εξαγωγή βενζίνης στη Νέα Υόρκη είναι χαμηλή, αφού τόσο οι τιμές της Νέας Υόρκης όσο και εκείνες της Ευρώπης, ανεβαίνουν ταυτόχρονα.

Οι μεταφορείς στην Ευρώπη στέλνουν ήδη περισσότερα φορτία στις ΗΠΑ, ενώ οι αποστολές προς την Ανατολική Ακτή υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών τελωνειακών υπηρεσιών. Και η Ευρώπη είχε όμως προβλήματα, καθώς το διυλιστήριο Pernis της Shellc στο Ρότερνταμ (ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη) έκλεισε μετά από πυρκαγιά στα τέλη Ιουλίου.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Castro της Wood Mackenzie, όχι μόνο το Μεξικό, αλλά και η υπόλοιπη Λατινική Αμερική θα ανταγωνίζεται για να πάρει τα ευρωπαϊκά καύσιμα. «Όσο μεγαλύτερη είναι η διακοπή της τροφοδοσίας στον Κόλπο, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο διεθνής ανταγωνισμός για την απόκτηση των βαρελιών και υψηλότερες οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά».

Keywords
Τυχαία Θέματα