Μ. Ξαφά: Προειδοποιεί για κίνδυνο παγίδευσης σε πορεία χαμηλής ανάπτυξης

Καμπανάκι κινδύνου ότι η ελληνική οικονομία χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις διατρέχει τον κίνδυνο να παγιδευτεί σε μία πορεία χαμηλής ανάπτυξης, κρούει η κα Μιράντα Ξαφά.

Σε μελέτη της με τίτλο «Η “καθαρή έξοδος” της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης: Ένας έλεγχος πραγματικότητας», που παρουσιάζει Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), τονίζεται πως η μακροπρόθεσμη φερεγγυότητα της χώρας δεν είναι

διασφαλισμένη στο βαθμό που η ανάπτυξη παραμένει απογοητευτική και η κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Όπως σημειώνει η κα Ξαφά «αυτό που χρειάζεται είναι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στο ρυθμιστικό πλαίσιο, στο κράτος και στη Δικαιοσύνη για να καταστεί η Ελλάδα ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Και εξηγεί: «το αδύναμο πτωχευτικό δίκαιο και οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα έχουν εμποδίσει την αναδιάρθρωση των χρεών του ιδιωτικού τομέα, που είναι απαραίτητη προκειμένου οι τράπεζες να διαχειριστούν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια μη χρηματοδοτούμενων δανείων και οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην κερδοφορία». Μάλιστα επικαλείται την έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με την οποία χρειάζονται 1.580 ημέρες για την επίλυση μιας επιχειρηματικής διαφοράς στα ελληνικά δικαστήρια, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ (World Bank 2018).

Επίσης η κα Ξαφά τονίζει πως οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, το κόστος της γραφειοκρατίας και η πολιτική αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις αποθαρρύνουν την προσφορά νέων επενδυτικών κεφαλαίων που χρειάζεται η Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη. Γι αυτό και υπογραμμίζει πως «η αφαίρεση αυτών των διαρθρωτικών εμποδίων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους».

Σύμφωνα με την κα Ξαφά «μέχρι να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα πετύχει την καθαρή έξοδο από το παρελθόν».

Μερικά από τα κυριότερα σημεία της μελέτης συνοψίζονται στα παρακάτω:

– Μια ομαλή έξοδος της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης φαίνεται πιθανή τον Αύγουστο του 2018. Αρκετά όμως περισσότερα βήματα απαιτούνται πριν η Ελλάδα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

– Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προσπαθήσει να αξιοποιήσει πολιτικά μια ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα προκαλώντας πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018, πριν εφαρμοστούν οι πολιτικώς επώδυνες περικοπές στις συντάξεις.

– Τα “δίδυμα ελλείμματα” στο δημοσιονομικό και το εξωτερικό πεδίο έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, όμως οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν μετακινηθεί στους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές φόρων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ, ενώ η ανάπτυξη το 2017 υπήρξε απογοητευτική.

– Αυτές οι προκλήσεις δοκιμάζουν την υπόσχεση του κ. Τσίπρα να αποκαταστήσει την κανονικότητα στην Ελλάδα. Χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και θα προσελκύσουν επενδύσεις, η ελληνική οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο να παγιδευτεί σε μία πορεία χαμηλής ανάπτυξης.

Ακολουθεί αναλυτικά η μελέτη

Σχετικά με τη συγγραφέα

Η Μιράντα Ξαφά είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών “Μάρκος Δραγούμης” και senior fellow στο Centre for International Governance Innovation (CIGI). Στο CIGI, η Μιράντα Ξαφά εστιάζει σε κρίσεις δημοσίου χρέους και σε Ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα. Από το 2004 έως το 2009 ήταν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, όπου είχε προηγουμένως εργαστεί ως στέλεχος. Διετέλεσε διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1991 έως το 1993. Από το 1994 έως το 2003 εργάστηκε ως αναλύτρια χρηματοπιστωτικών αγορών και εμπειρογνώμων στην Salomon Brothers/Citigroup στο Λονδίνο. Έχει διδακτορικό τίτλο στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία και έχει διδάξει οικονομικά στα πανεπιστήμια της Πενσιλβανία και του Πρίνστον. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και επιστημονικές μελέτες πάνω στα διεθνή οικονομικά και τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα