Μ. Λάμπρος: Αδρανούν τα υπουργεία για την κρουαζιέρα

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Τι και αν μας έχουν ξεκουφάνει οι κώδωνες του κινδύνου τους οποίους κρούουν οι αρμόδιοι φορείς με τις αναφορές τους για το δυσοίωνο μέλλον της κρουαζιέρας τόσο το 2017 όσο και το 2018. Τι και αν όλοι καταγράφουν ως αιτία του κακού την πολιτική αστάθεια στις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα στην Τουρκία. Στην Ελλάδα ουδείς φιλοτιμείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναστροφή του κλίματος. Τα φορτώσαμε όλα στους «βάρβαρους» και απλώς νίπτουμε τα χείρας μας.

Το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων

θέτει ο Μιχάλης Λάμπρος, πρώην αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και Γενικός Διευθυντής της Majestic International Cruise INC, ο οποίος με εμπειρία άνω των 50 ετών στον κλάδο της κρουαζιέρας απονέμει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

O κ. Μιχάλης Λάμπρος

«Διαβάζω με ενδιαφέρον τις διάφορες αναφορές των φορέων που ασχολούνται με τον τομέα της Κρουαζιέρας και διαπιστώνω με απογοήτευση ότι όλες συγκλίνουν στο ίδιο δυσάρεστο αποτέλεσμα.

Πτώση των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων και επιβατών στα ελληνικά λιμάνια για το έτος 2017 και σοβαροί λόγοι ότι το έτος 2018 θα είναι ακόμα πιο απογοητευτικό.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα ετήσια στατιστικά στοιχεία που εκδίδονται στο τέλος κάθε χρόνου από την Ένωση Λιμένων Ελλάδος όπου με σαφήνεια και με πραγματικούς αριθμούς ο έμπειρος Γενικός Διευθυντής της ΕΛΙΜΕ κύριος Καστελλάνος, κρούει των κώδωνα του κινδύνου ότι το έτος 2017 από τις μέχρι στιγμής προκρατήσεις, δείχνει σαφέστατα ότι θα έχομε μια πτώση σε προσεγγίσεις πλοίων και σε αριθμό επιβατών της τάξεως κατά την άποψή μας, ίσως και του 30%» επισημαίνει και συνεχίζει:

«Ακόμα και λιμάνια που είναι σημαντικοί προορισμοί κρουαζιέρας, δείχνουν ότι η χρονιά που αρχίσαμε να διανύομε δεν θα είναι ευνοϊκή για την Κρουαζιέρα στην περιοχή μας. Το ίδιο σενάριο φοβούμεθα ότι θα ισχύσει και για το έτος 2018.

Συνηθίσαμε να δικαιολογούμε αυτή την μεγάλη πτώση του τομέα της κρουαζιέρας στη χώρα μας, ενός τομέα που αποδεδειγμένα αποτελεί μαζί με τον κλάδο του Τουρισμού την τονωτική ένεση της ταλαίπωρης εθνικής μας οικονομίας, επειδή υπάρχει αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην ανάδειξη νέων αγορών κρουαζιέρας όπως αυτή της Ασίας, Αυστραλίας κλπ, καθώς επίσης και από εσωτερικούς παράγοντες όπως το προσφυγικό, τα capital controls και το Brexit που επηρεάζει αρνητικά την επίσκεψη Άγγλων επιβατών στη χώρα μας» και υπογραμμίζει ο Μιχάλης Λάμπρος:

«Όλες οι ανωτέρω δικαιολογίες είναι αποδεκτές μέχρις ενός σημείου. Το σοβαρό πρόβλημα είναι ένα και μοναδικό. Η παρατηρούμενη συνεχής αδράνεια των Υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού για τον τομέα της Κρουαζιέρας, η οποία είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη.

Τι κάνουμε εμείς για την βελτίωση της κρουαζιέρας στη χώρα μας όταν η κρουαζιέρα σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της CLIA κυρίας Cindy D' Aoust, αυξάνεται κάθε χρόνο σε ποσοστό άνω του 7%, και έτσι ανταποκρίνεται θετικά στην παγκόσμια ζήτηση ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προοπτικές του κλάδου μακροπρόθεσμα.

Πού είναι η συσταθείσα προ μηνών Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας και ποιες ενέργειες έχει πράξει μέχρι σήμερα για την ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα μας;»

Ο Μιχάλης Λάμπρος διερωτάται στη συνέχεια «γιατί δεν δραστηριοποιείται αυτή η Επιτροπή σε μια προσπάθεια σταυροφορίας προς τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων με σκοπό την αλλαγή των προγραμματισμένων προορισμών των πλοίων ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται τα Ελληνικά νησιά και ο Πειραιάς σε όλα τα προγράμματα της Ανατολικής Μεσογείου;

Είναι τόσο δύσκολο να επιλεχθούν τέσσερα – πέντε στελέχη από τα είκοσι οκτώ που περιλαμβάνει η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την προβολή των ελληνικών προορισμών στις διεθνείς εκδηλώσεις κρουαζιέρας και στα κεντρικά γραφεία των μεγάλων εταιρειών κρουαζιερόπλοιων;»

Όσον αφορά για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ο Μιχάλης Λάμπρος επισημαίνει:

«Η Επιτροπή πρέπει να επισκεφθεί τα υπεύθυνα υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων εταιρειών, να αναπτύξει τη θέση της Ελλάδος στον τομέα της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να τονίσει τις ανεπανάληπτες ομορφιές των νησιών μας, να τους διαβεβαιώσει ότι τα Ελληνικά νησιά είναι ο καλύτερος προορισμός για τους επιβάτες κρουαζιέρας, να διαφημίσει τις άριστες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Ελλαδικό χώρο και να τους προτείνει να αλλάξουν τα προγράμματά τους για το 2018 και τα επόμενα χρόνια με Ελληνικά λιμάνια. Να διαβεβαιώσει τους υπευθύνους των εταιρειών ότι η Ελλάδα είναι ο ασφαλέστερος προορισμός της Ανατολικής Μεσογείου και ο Πειραιάς, τα νησιά μας και όλα τα Ελληνικά λιμάνια που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια, πληρούν όλους τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας πλοίων και επιβατών» και καταλήγει:

«Μπορεί να έχει και άλλες αρμοδιότητες η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας για την επίλυση άλλων προβλημάτων των κλάδων, όμως σήμερα αυτό που επείγει είναι να δραστηριοποιηθεί προς τους διεθνείς κολοσσούς κρουαζιερόπλοιων σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξουν τα προγράμματά τους και να συμπεριλάβουν τα Ελληνικά λιμάνια, όπως έπρατταν τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τον τομέα της κρουαζιέρας εάν δεν γίνουν προσωπικές επαφές με τους υπεύθυνους ξένων εταιρειών κρουαζιέρας, κάτι που ελπίζουμε να επιτύχει η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας με επισκέψεις στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών το δυνατόν συντομότερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα