Λύγισε στο shutdown η Wall Street

Με το κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ να μπαίνει στην 21η ημέρα, οι αμερικανοί δείκτες έσπασαν τελικά το ανοδικό σερί, καταγράφοντας απώλεις της τάξεως του 0,6%.

Άλλωστε όπως είχαμε αναφέρει στο newmoney ήδη από πριχθες, τα ήπια κέρδη των τελευταίων ημερών παρά ήταν συγκρατημένα, δεδομένων των πολύ θετικών εξελίξεων σε εμπόριο και Fed, η οποία προαναγγέλει χαλάρωση νομισματικής πολιτικής.

Οι αγορές απλούστατα φοβούνται κάτι πολύ μεγαλύτερο, την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση,

καθώς ηχούν πολλά σινιάλα τόσο από Κίνα όσο και από Ευρώπη.

O Dow Jones διολισθαίνει 0,6% στις 23.858 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,55% χαμηλότερα στις 6.947 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,54% στις 2.582 μονάδες.

Υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παρέμειναν κλειστές για εικοστή ημέρα την Παρασκευή, πυροδοτώντας φόβους ότι το «λουκέτο» μπορεί να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter πως δεν θα επισκεφτεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για αδιαλλαξία.

Από τα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε πτώση 0,1% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, με την ετήσια μεταβολή του δείκτη να διαμορφώνεται στο 1,9%.

Τον Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός βρισκόταν στο 2,2%. Είχε αυξηθεί ως και το 2,9% πριν από έξι μήνες, ενώ βρισκόταν πάνω από το επίπεδο του 2% από τον Αύγουστο του 2017.

Είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους εννιά μήνες που ο πληθωρισμός σημειώνει πτώση.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,6% στα 52,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,38% υψηλότερα, στα 1.292 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1528 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει τέσσερις μονάδες, στο 2,7%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing υποχωρεί 1% στα 349 δολάρια και της Caterpillar καταγράφει απώλειες 1,8% στα 130 δολάρια.

Άλμα 6,5% πραγματοποιεί η μετοχή της General Motors, στα 37 δολάρια. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αύξησε τις προβλέψεις για το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα