Λιαργκόβας: Δεν θα είναι καθαρή η έξοδος απ' το μνημόνιο

Την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδος απ' το πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης του ESM δεν θα είναι «καθαρή» έκανε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Σε συνέντευξη του στο Σκάι ο κ. Λιαργκόβας του οποίου η θητεία λήγει, τόνισε πως η ελληνική οικονομία θα περάσει από πολλά στάδια στα οποία θα συνεχίσει να υπάρχει επιτροπεία.

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «με πατερίτσες θα είναι ή έξοδος από τα μνημόνια»

και πως «ο πρώτος μήνας εξόδου από το πρόγραμμα θα είναι με πατερίτσες».

Ο ίδιος αμφισβήτησε την εκτίμηση για ανάπτυξη 1,6% φέτος σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αφού στο δ' τρίμηνο θα πρέπει να καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ 3,1%.

Για ακόμα μια φορά μίλησε για υπερφορολόγηση που υπονομεύει την όποια προσπάθεια ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι εμποδίζεται η προσέλκυση επενδύσεων.

Τόνισε επίσης ότι λόγω και της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019 η κατάσταση θα γίνει χειρότερη υπενθυμίζοντας ότι τα ψηφισμένα μέτρα του μνημονίου θα εφαρμοστούν ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο κ. Λιαργκόβας δήλωσε επίσης ότι η ομάδα του έχει συντάξει μελέτη σύμφωνα με την οποία δεν υπάρξει κανένα όφελος από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά η οποία θα εφαρμοστεί από την 1/1/2018. Εκτίμησε επίσης ότι δύσκολα θα πιαστεί ο στόχος 1,6% ανάπτυξη και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η ανάπτυξη στο 3ο τρίμηνο του έτους να φτάσει το 3,1%.

Παράλληλα, αρκετά καυστικός, ο κ. Λιαργκόβας έκανε λόγο για έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα στην οικονομία κρούοντας καμπανάκι κινδύνου. «Πρέπει όλα τα κόμματα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να στηρίξουν ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα