Λεφτά δεν υπάρχουν, σύντροφε!

Πολλά ηρωικά ελέχθησαν το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο, από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζαν τη γραμμή της αντίστασης κατά των δανειστών. Ένα από τα βασικά επιχειρήματά τους ήταν ότι εάν η κυβέρνηση μάζευε τα χρήματα για να πληρώσει τη δόση του Ιουλίου, η κυβέρνηση θα κέρδιζε χρόνο, το πρόβλημα θα μεταφερόταν στην ευρωζώνη οπότε στο τέλος θα μπορούσαμε να αποφύγουμε κάποια από τα μέτρα.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική, όπως εκμυστηρεύονται κυβερνητικά στελέχη. «Τα χρήματα δεν υπάρχουν, ούτε

μπορεί να βρεθούν. Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο χρειάζονται 10 δισ. ευρώ και είναι αδύνατον αυτά να εξοικονομηθούν από λογαριασμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Κάπως έτσι κόπηκε κάθε κουβέντα για παράταση της διαπραγμάτευσης και τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο υιοθετήθηκαν στο σύνολό τους.

Η ταμειακή δυσχέρεια, όμως, δείχνει και κάτι άλλο: Ακόμη κι αν τελικά δεν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο για το χρέος, είναι πολύ αμφίβολο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κάνει αντίσταση και να μην ψηφίσει τα μέτρα, αφού το βουνό των πληρωμών του Ιουλίου είναι αξεπέραστο.

Γ.Σ.

Keywords
Τυχαία Θέματα