Λαζ. Παπαδόπουλος - Αλ. Αλεξόπουλος: Από τα παρκέ και τις μπάρες στις αθλητικές startups

Του Κώστα Τσαούση

Κάθισαν δίπλα-δίπλα στο ίδιο τραπέζι. Ο ένας ξεχώρισε για το ύψος του. Είναι 2,13, αν θυμάμαι καλά από τις μεταδόσεις από τα παρκέ. Ο άλλος για τον σωματότυπό του. Αλλωστε, τόσα χρόνια «κάτω από την μπάρα» δεν πήγαν χαμένα. Και οι δυο τους βετεράνοι αθλητές. Ο ένας μπασκετμπολίστας και ο άλλος αρσιβαρίστας. Σήμερα, τρέχουν ισάριθμες startups που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο απευθύνονται σε αθλητικό ακροατήριο.

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος συνάντησε το περασμένο Σάββατο τον Αλέξανδρο Αλεξόπουλο. Ο «Λάζος», που πρωτόπαιξε στον Ηρακλή

σε ηλικία μόλις 16 ετών και έκανε καριέρα στα παρκέ ως σέντερ, από το καλοκαίρι του 2014 είναι και εκείνος ένας «βαμμένος» startuper. Είναι επικεφαλής της εταιρείας με την επωνυμία Athlenda, μιας πλατφόρμας διεθνούς εμβέλειας που διαμορφώνει τις ουσιαστικές προϋποθέσεις συνάντησης καλαθοσφαιριστών με κυνηγούς ταλέντων, μάνατζερ, προπονητές, παράγοντες, δημοσιογράφους κ.ά. Οπως συνήθως λέγεται, η Athlenda -που έχει τη βάση της στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και έχει υποστηριχθεί κεφαλαιακά και από παλαιούς συναδέλφους του Λάζαρου Παπαδόπουλου όπως ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Κώστας Παπανικολάου- είναι το «LinkedIn των μπασκετμπολιστών» ή, αν προτιμάτε, ένα πιο εξελιγμένο Facebook.

Το πρωί του Σαββάτου ο πάντα ευγενής Λάζαρος Παπαδόπουλος κάθισε δίπλα στον Αλέξανδρο Αλεξόπουλο, που κουβαλά πολλά χρόνια θητείας τόσο στα εργαστήρια όσο και στους αθλητικούς χώρους. Ο ίδιος έχει «ματώσει» στην άρση βαρών και παράλληλα με την αθλητική του δράση είναι ένας επιτυχημένος επιστήμονας και ερευνητής. Χημικός μηχανικός και πάνω 20 χρόνια ερευνητής στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), του οποίου οι κεντρικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Την επομένη της συνάντησής τους, την Κυριακή 9 Απριλίου, ο Αλεξάνδρος Αλεξόπουλος είχε μια πολύ καλή επίδοση που δεν μεταφράζεται σε… κιλά, αλλά στο γεγονός ότι κέρδισε ένα προβάδισμα για τον επόμενο (8ο κατά σειρά) Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος, επικεφαλής της ErgoSensePro, κατάφερε να εξασφαλίσει την απευθείας είσοδό του στη β’ φάση του διαγωνισμού της Εθνικής για το 2018 στο τριήμερο Match & Develop A Startup που διοργάνωσε το NBG Business Seeds με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΟΚ!Thess. Στην κριτική επιτροπή, μεταξύ άλλων, βρισκόταν και ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, μια επιβλητική μορφή της ελληνικής επιχειρηματικότητας στον χώρο της Μακεδονίας και όχι μόνο…

Τι ακριβώς κάνει η ErgoSensePro; Η απάντηση έρχεται από τους ίδιους: «Αναπτύσσουμε λογισμικό και αναλυτικά εργαλεία για ομάδες αθλητισμού που έχουν ανάγκη από προπονητικά προγράμματα ενδυνάμωσης. Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, εμείς μπορούμε να προβλέψουμε την απόδοση των αθλητών, να τους συγκρίνουμε με αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο και να δημιουργήσουμε εξατομικευμένα και βέλτιστα προγράμματα ενδυνάμωσης». Οσοι επιθυμούν να μάθουν δύο πράγματα παραπάνω από τις δραστηριότητες της ErgoSensePro, ας κοιτάξουν το site της. Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Ο Λάζαρος και ο Αλέξανδρος. Ο ένας λογίζεται ήδη ως παλιός, ο άλλος ως «νεοσύλλεκτος». Αμφότεροι όμως αποτελούν κομμάτι ενός δυναμικού και πολυπληθούς κατά τα φαινόμενα οικοσυστήματος, του οικοσυστήματος καινοτομίας Θεσσαλονίκης που βρήκε φιλόξενη στέγη στο OK!Thess. Το τελευταίο στο ισόγειο της οδού Μαρίας Κάλλας απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής αποτελεί καρπό μιας συλλογικής προσπάθειας. Φορείς της, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Στο σημείο αυτό δύο επισημάνσεις για το οικοσύστημα της πόλης. Η πρώτη αφορά το Αριστοτέλειο. Το ΑΠΘ είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και ένας από τους τροφοδότες του οικοσυστήματος. Σήμερα, εκτός όλων των άλλων, διαθέτει και 3 spin-off εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο του μηχανολογικού λογισμικού για την αυτοκινητοβιομηχανία (Exothermia A.E.), στην καταγραφή και μοντελοποίηση οδικών ατμοσφαιρικών εκπομπών αερίων (Emisia A.E.) και στην κατασκευή και τον χαρακτηρισμό εξελιγμένων νανοσωματιδίων (PLiN A.E). Στόχος, ο πολλαπλασιασμός τους, καθώς υπάρχει και σοβαρό κίνητρο. Τα νέα funds που θα χρηματοδοτήσει το EquiFund.

Η δεύτερη επισήμανση αφορά τις ίδιες τις εταιρείες που αποτελούν το κύμα της νέας επιχειρηματικότητας στις ακτές του Θερμαϊκού. Μια συλλογική έκφραση αυτού του κύματος είναι και η διοργάνωση Tech Saloniki, της οποίας φέτος είναι η δεύτερη χρονιά. Μια πρωτοβουλία που πρόλαβε να γίνει θεσμός, καθώς αφήνει το αποτύπωμά της στα οικονομικά και κοινωνικά πράγματα της πόλης. Και σε τι συνίσταται αυτό το αποτύπωμα; Πολύ απλά σε πάνω από 200 προσλήψεις νέων επιστημόνων από υγιείς, εξωστρεφείς, ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Μία εξ αυτών είναι η Veltio, με επικεφαλής τον Κώστα Μάλαμα που... σκούπισε την αγορά από μηχανικούς… Από κοντά και η Apifon του Κώστα Στρουμπάκη που μπορεί να μη «σκούπισε» την αγορά, αλλά προχώρησε κι εκείνη σε προσλήψεις. Οι εταιρείες αυτές, που συναποτελούν το Technopolis Cluster, είναι παρούσες σε όλες τις εκδηλώσεις της startup σκηνής και λειτουργούν ως μέντορες των νέων σχημάτων και ομάδων.

To βραβείο της Εθνικής Τράπεζας δεν ήταν το μοναδικό που δόθηκε το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων για την τριήμερη διαγωνιστική διαδικασία στο OK!Thess. Η Microsoft, για παράδειγμα, έδωσε τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα BizSpark με την παροχή υπηρεσιών αξίας έως 25.000 ευρώ σε δύο εταιρείες-ομάδες, τη Movvin και την Building Design Optimization. Μια startup που μεγάλωσε γρήγορα και σωστά, η Apifon, δεσμεύτηκε για mentoring, αλλά και για εξάμηνη δωρεάν υπηρεσία αποστολής email στις εταιρείες και ομάδες: Eucleides, Elektronio, OffersAroundME, K-invent και Octappush.

Τέλος, το ΟΚ!Τhess έδωσε τη δυνατότητα μιας τρίμηνης παροχής υπηρεσιών στις ομάδες SeismCon, kavouria.gr και Octappush.

Keywords
Τυχαία Θέματα