Λαγκάρντ: Επιστροφή στην ανάκαμψη από φέτος αν χρησιμοποιηθεί σωστά το Ταμείο Ανάκαμψης

Την πεποίθησή της ότι εάν τα διαθέσιμα κεφάλια του πακέτου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του λεγόμενου Next Generation EU, χρησιμοποιηθούν σωστά, τότε θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας ακόμα και από το τρέχον έτος, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε

ότι το 2020 θα το θυμόμαστε ως έτος της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική συρρίκνωση. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ αντέδρασαν γρήγορα, δημιουργικά και αποφασιστικά, και η ΕΚΤ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.

«Τον Μάρτιο του 2020 ξεκινήσαμε το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) με αρχικό κονδύλι 750 δισ. ευρώ. Όμως, κατά τη διάρκεια του έτους, τα στοιχεία έδειξαν μια πιο έντονη επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία της ζώνης του ευρώ και μια μεγαλύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως. Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επέκτεινε τα κονδύλια του PEPP δύο φορές, πρώτα κατά 600 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, και στη συνέχεια κατά άλλα 500 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, με το σύνολο να φτάνει τα 1,85 τρισ. ευρώ», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την ίδια, το PEPP προσαρμόστηκε στη συγκεκριμένη φύση της κρίσης του κορωνοϊού και εξυπηρετεί έναν διπλό σκοπό. Πρώτον, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρός μηχανισμός ασφαλείας για την αγορά, για να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση της οικονομικής δυναμικής και τις βλάβες στη νομισματική πολιτική. Και δεύτερον, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο που υποστηρίζει τη νομισματική μας πολιτική εξαλείφοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας στον στόχο της σταθερότητας των τιμών.

«Οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης – ή TLTRO – ήταν ο δεύτερος σημαντικός πυλώνας της στρατηγικής μας για τη διαχείριση της κρίσης. Έχουμε χαλαρώσει και προσαρμόσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος TLTRO III για να ενισχύσουμε το ενσωματωμένο κίνητρο του για τις τράπεζες να δανείζουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αυτό καθιστά τα TLTROs ένα ισχυρό συμπλήρωμα του PEPP, καθώς επικεντρώνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από τη χρηματοδότηση των τραπεζών».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι το επόμενο έτος άπαντες θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και στο άνοιγμα του δρόμου για μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ δείχνει ένα φως στο τέλος του τούνελ. Ταυτόχρονα όμως, η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, οι μεταλλαγές του ιού και τα αυστηρά μέτρα περιορισμού αποτελούν σημαντικό μειονέκτημα για την οικονομική δραστηριότητα. Η παραγωγή παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία παραμένει υψηλή. Ωστόσο, όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού και υποχωρήσει η αβεβαιότητα, αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα υποστηρίζεται από ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές και ανάκαμψη της ζήτησης».

Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να συνεχίσουν να λειτουργούν συνδυαστικά. «Η δημοσιονομική πολιτική – τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – παραμένει ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Μπορεί να δώσει οικονομική υποστήριξη στα σημεία που είναι πιο απαραίτητα. Προστατεύοντας τους εργαζομένους και τα νοικοκυριά και παρέχοντας προστασία σε βιώσιμες επιχειρήσεις  που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία.

«Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση – ενώ η δημοσιονομική στήριξη είναι ζωτικής σημασίας σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να στοχεύει και να επικεντρώνεται στα μέτρα που είναι πιο ευνοϊκά για την οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωτοποριακό πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της να βγουν από αυτήν την κρίση με ισχυρότερες οικονομικές δομές και υψηλό βαθμό συνοχής. Εάν εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί, το Next Generation EU θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη ήδη από το τρέχον έτος».

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι σημαντικό τα κονδύλια αυτά να εκταμιευθούν γρήγορα και να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών σχεδίων που ενισχύουν την ανάπτυξη. Αυτό θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ στους τομείς της πράσινης οικονομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Διαβάστε ακόμη:

ΑΔΜΗΕ: Τι έφταιξε και βυθίστηκε η Αθήνα στο σκοτάδι

Χρυσό συμβόλαιο €400 εκατ. για τη συντήρηση και λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης

Μετακίνηση εκτός νομού: Οι εξαιρέσεις μέχρι τις 15/2 – Τι ισχύει με το SMS στο 13033 (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα