Λαγκάρντ: Χωρίς μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους παραμένουμε «εκτός» ελληνικού προγράμματος

Οι δύο όροι που έχει θέσει το ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει – Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά - «Μήνυμα» στην κυβέρνηση για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων - «Υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι αρκετή», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ

Διπλωματική αλλά αρκούντως ξεκάθαρη εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με τη συμμετοχή

ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στο Bloomberg. Για μία ακόμη φορά η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και προσέθεσε ότι το Ταμείο έχει δείξει στο παρελθόν αρκετή ευελιξία σε αυτό το ζήτημα, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι όροι που θέτει το ΔΝΤ δεν έχουν -και σαφώς δεν πρόκειται – να αλλάξει.

«Οι όροι του ΔΝΤ είναι ξεκάθαροι και δεν θα αλλάξουν. Χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις και επίλυση του ζητήματος του μη βιώσιμου χρέους της χώρας», υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ.

Έσπευσε να αναγνωρίσει ότι υπάρχει αρκετή πρόοδος αναφορικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά σαφώς το Ταμείο δεν είναι ευχαριστημένο, καθώς θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά. Ανακοίνωσε ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Ελλάδα, μαζί με τους εκπροσώπους των άλλων τριών Θεσμών, με στόχο να διασφαλίσει την χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις εφαρμογή του προγράμματος στο πλαίσιο του ESM.

Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ «μόλις ολοκληρώσαμε ένα άρθρο 4 (σ.σ.: αξιολόγηση των μέχρι τώρα τεκταινόμενων, η οποία δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά την αποχώρηση του κλιμακίου του ΔΝΤ από την Αθήνα) στην Ελλάδα, που είναι μία διμερής προσπάθεια εποπτείας με την Ελλάδα και τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα.

Έδειξε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και πολύ περισσότερη δουλειά χρειάζεται να γίνει στο μέλλον, όπως γνωρίζουμε. Θα στείλουμε μία ομάδα σε δύο εβδομάδες για να βοηθήσουμε με την αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, διότι, όπως γνωρίζετε, δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα.

Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και επίσης πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον.

Έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν, προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι, όπως είναι το χρέος, δεν είναι βιώσιμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα