Κρατικό «καπέλο» για ΟΛΠ, ΤΑΙΠΕΔ και COSCO ετοιμάζει ο Δρίτσας

Νομοσχέδιο με το οποίο δημιουργεί Δημόσια Αρχή Λιμένα Πειραιά φέρεται να ετοιμάζει ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, με στόχο να διατηρηθεί ο ρόλος του κράτους σε ΟΛΠ, ΤΑΙΠΕΔ και COSCO. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής" η εξέλιξη αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από Τρόικα, ΤΑΙΠΕΔ και COSCO

καθώς χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια για να υπάρξει κρατικός παρεμβατισμός στην επιχειρηματική λειτουργία του κινεζικού ομίλου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Το σχέδιο νόμου που έχει παγώσει τις σχέσεις Ακτής Βασιλειάδη και ΤΑΙΠΕΔ-Cosco ένα μήνα πριν την υπογραφή της σύμβασης, αναφέρει σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Ε.Τ" ότι η νέα ΔΑΛΠ "λειτουργεί ως οιωνεί καθολικός διάδοχος της ΟΛΠ ΑΕ", θα χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέσ του ειδικού λογαριασμού του υπουργείου Ναυτιλίας και θα έχει 30 μελές προσωπικό.

Ένα ακόμη εδάφιο που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις εκτός από την κρατική ενίσχυση στην οποία αντιτίθενται οι θεσμοί, είναι αυτό που αναφέρεται "στην κατοχύρωση και τον έλεγχο της εφαρμογής των εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών στη λιμενική ζώνη με τη διατήρηση σε ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του Ν.2688/1999και των κυρωθεισών από τη χώρα Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας".

Από πλευράς πάντως του υπουργείου Ναυτιλίας υποστηρίζεται ότι η λειτουργία της ΔΑΛΠ είναι αναγκαία για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και "πατάει" πάνω στη σύμβαση παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ.

Σε κάθε περίπτωση, το τι θα γίνει με το λιμάνι αποτελεί έναν σταθερό "πονοκέφαλο" για το Μαξίμου καθώς ο κ. Δρίτσας παραμένει σταθερά απέναντι στην πορεία της ιδιωτικοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αποφασίστηκε η καρατόμηση τριών μελών του ΔΣ που είχαν ταχθεί ανοιχτά κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα