Κούρεμα στα δάνεια θα γίνει, αλλά προς όφελος των "κορακιών"

Η τρόικα επιμένει στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και ένας από τους βασικούς λόγους είναι για να διευκολύνει τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων, με μεγάλη έκπτωση, στα λεγόμενα "κεφάλαια-όρνεα", τις εταιρείες δηλαδή που εκμεταλλεύονται τις πτωχεύσεις.
Υπό κανονικές συνθήκες, η διαδικασία αυτή μπορεί να έχει κάποια χρησιμότητα. Όπως και τα όρνεα "καθαρίζουν" τη σαβάνα από τα πτώματα, έτσι και οι ειδικευμένες πτωχευτικές εταιρείες "καθαρίζουν" την αγορά από όσους δεν τα κατάφεραν.
Όμως σήμερα στην Ελλάδα

οι συνθήκες δεν είναι κανονικές. Αντιθέτως. Οδηγούνται στην πτώχευση μαζικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όχι απαραίτητα από λανθασμένους δικούς τους χειρισμούς αλλά εξαιτίας του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης, η οποία άλλαξε απότομα και δραστικά τους όρους του παιχνιδιού.
Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν βρέθηκαν σε αυτή τη θέση με όρους ελεύθερης αγοράς (αμφισβητούμενοι και αυτοί, έτσι κι αλλιώς), αλλά υπό τον εξαναγκασμό ανωτέρας, εξωτερικής -μνημονιακής- βίας.
Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εξουθενωμένοι από την υπεροφορολόγηση, τη μείωση των εισοδημάτων και την ύφεση που στέγνωσε την αγορά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ξένες εταιρείες οι οποίες θα έχουν αγοράσει τα δάνειά τους στο 5, 10 άντε 40% της αξίας τους και θα απαιτούν εξόφληση.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα έμπρακτο κούρεμα, αφού οι τράπεζες θα πουλήσουν με τεράστια έκπτωση και θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος της ονομαστικής αξίας των κόκκινων δανείων.
Οι ξένες εταιρείες θα εισπράξουν πολύ περισσότερα από τους δανειολήπτες ή θα ρευστοποιήσουν με πλειστηριασμούς τα ακίνητα και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τα δάνεια.
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι και οι ξένες εταιρείες με... δανεικά ως επί το πλείστον θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια, αφού έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές.
Η διεθνής εμπειρία, άλλωστε, έχει δείξει ότι στις περιπτώσεις αναγκαστικής είσπραξης τελικά εξοφλείται μόνο το 25% της αρχικής αξίας του δανείου και αυτό ύστερα από μια διαδικασία η οποία διαρκεί αρκετό χρόνο και επιφέρει μεγάλη κοινωνική αλλά και οικονομική ζημία σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Οι τιμές των ακινήτων θα καταρρεύσουν λόγω της μεγάλης προσφοράς, γεγονός που θα έχει και αρνητική επίπτωση και στους ισολογισμούς των τραπεζών, οι οποίες έχουν στα βιβλία τους ακίνητα ως ενέχυρα των στεγαστικών δανείων.
Άλλωστε, ένας από τους λόγους που η τρόικα επιμένει στους πλειστηριασμούς είναι ακριβώς επειδή θέλει να πιέσει και άλλο τις τιμές των ακινήτων προς τα κάτω, για να διευκολύνει τις αγορές σε χαμηλότερες τιμές. Η γενική πίεση θα επηρεάσει ευρύτερα τις αξίες, όχι μόνο των ιδιωτικών ακινήτων, αλλά και μεγάλων εκτάσεων γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο της εσωτερικής υποτίμησης.
Η όλη διαδικασία, όπως μεθοδεύεται, ισοδυναμεί με ένα γενναίο κούρεμα των κόκκινων δανείων. Όχι όμως επ' ωφελεία των δανειοληπτών, της κοινωνίας ή της οικονομίας. Όλοι θα ζημιωθούν. Οι τράπεζες θα γράψουν τη ζημιά, όπως και οι δανειολήπτες. Πολλοί θα χάσουν τα σπίτια τους ή τις επιχειρήσεις τους.
Οι μόνοι που θα βγουν κερδισμένοι είναι οι ξένες εταιρίες, τα όρνεα που μυρίστηκαν λεία και μαζεύτηκαν στην Ελλάδα.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα