Κώστας Τζεβελέκος: Ο πρώτος Έλληνας διευθυντής της Lufthansa στη χώρα μας και οι πρώτες νίκες του

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος είναι ο πρώτος Ελληνας γενικός διευθυντής της Lufthansa για την Ελλάδα και την Κύπρο, θέση που μέχρι πρότινος αναλάμβαναν κυρίως Γερμανοί. Έσπασε δηλαδή ένα ταμπού ετών στην πιο δύσκολη ίσως περίοδο των Ελληνο-γερμανικών σχέσεων.

Στην εταιρεία

βρέθηκε κατά τύχη πριν από 25 χρόνια, όταν το 1992, μετά τον στρατό, σε μια περίοδο όπου αναζητούσε επαγγελματικό προσανατολισμό, εντάχθηκε σε κάποια προγράμματα μαθητείας τα οποία πραγματοποιούσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Παράλληλα με τις σπουδές του ήθελε να εργαστεί σε γερμανική επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα μάθαινε γερμανικά, τα οποία τότε δεν γνώριζε πολύ καλά. Όλες οι εταιρείες στις οποίες έστειλε αίτηση των απέρριψαν πλην της Lufthansa. Από τότε η σχέση του με τον γερμανικό αερομεταφορέα είναι αυτό που λέμε ως «μόνιμη».

Το έργο του σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο. Κατ' αρχήν έχει να αντιμετωπίσει ένα περίεργο κλίμα προς τις γερμανικές εταιρείες. Επίσης να διαχειριστεί διαφορετικά σήματα καθώς είναι γνωστό πως ο όμιλος Lufthansa έχει υπό την ομπρέλα του τις SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings. Κι εκτός των παραπάνω, πρέπει να προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιοργάνωσης ενώ πρόσφατα αναπροσάρμοσε και την τιμολογιακή πολιτική της.

Στις βασικές της επιχειρήσεις από και προς την Ελλάδα είναι τα ναυτιλιακά, ενώ συνδέει τη χώρα μας με τη Νέα Υόρκη και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών. Εξ ου και διατηρεί άριστες σχέσεις με Ελληνες πράκτορες που εκδίδουν εισιτήρια για ναυτικούς, ενώ η πρόσφατη επένδυση της εταιρείας στις premium economy θέσεις (μια θέση μεταξύ business class και απλή economy) απέφερε κέρδη. Η πορεία της πολυεθνικής στην αγορά της χώρας μας είναι εξαιρετικά θετική όλα αυτά τα χρόνια καθώς ανέκαθεν επένδυε στα επαγγελματικά ταξίδια.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα, τα οποία ο κ. Τζεβελέκος κι ανακοίνωσε χθές με αύξηση της επιβατικής κίνησης από και προς την Ελλάδα σε ποσοστό περίπου 5,6% για το 2016, ενώ για φέτος το καλοκαίρι οι διαθέσιμες θέσεις ενισχύθηκαν κατά 7% σε σχέση με πέρυσι.

Στην Ελλάδα η Lufthansa επιτυγχάνει πληρότητα θέσεων άνω του 80% στις πτήσεις της. Επιπλέον, το δίκτυο του Ομίλου ενισχύθηκε και φέτος με νέους ελληνικούς προορισμούς με τη Brussels Airlines στο νησί της Ρόδου, τη Eurowings στην Κάρπαθο και νέες πτήσεις επίσης της Eurowings από τη Βιέννη προς την Καβάλα και τη Σαντορίνη. Η θυγατρική της SWISS, Edelweiss θα εξυπηρετεί φέτος και τη Ζακυνθο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Όμιλος Lufthansa έχει παρουσία σε 20 ελληνικά αεροδρόμια, ενώ 85.000 άτομα ταξιδεύουν κάθε εβδομάδα από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο με τον Όμιλο Lufthansa. Επίσης σημαντικό είναι το πρότζεκτ της πλήρους ανακαίνισης της Business Lounge της Lufthansa στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα