Κορυφαίος τραπεζίτης εξηγεί: Γιατί η Ελλάδα δεν θα δει τα ομόλογα της στο QE

Του Δημήτρη Παφίλα

Οριστικά εκτός ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitave Εasing - QE) έμεινε η Ελλάδα, όπως επισημαίνει στο newmoney.gr κορυφαίος τραπεζίτης και πρώην διευθύνων σύμβουλος τράπεζας.

Αν και η ίδια, η ΕΚΤ, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως «χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια και μεγαλύτερη εξειδίκευση των μέτρων» υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους

οποίους η Ελλάδα αποκλείεται να εισέλθει στην ποσοτική χαλάρωση, παρά τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς το Eurogroup για ένταξη στο QE και στήριξη ως προς την έξοδο στις αγορές (sic).

O πρώτος λόγος είναι ότι, τα μέτρα του χρέους (μεσοπρόθεσμα) δεν υφίστανται, ως εκ τούτου, η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αξιολόγηση βιωσιμότητας του χρέους. Εξάλλου, όπως τονίζει ο τραπεζίτης το IMF εισήλθε με κατ αρχήν συμφωνία, άρα ξεκάθαρα θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, σ αυτή την φάση τουλάχιστον.

Επιπλέον, όπως τονίζει «μέτοχοι της ΕCB (ΕΚΤ) είναι τα κράτη - μέλη. Αν αρχίσει η ΕCB να αγοράζει ομόλογα και χάσουν λεφτά τότε κανείς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Ο πρόεδρος της ECB δεν είναι μόνος του, παρά την παλιότερη απόφαση για το QE στις υπόλοιπες χώρες».

Διευθέτηση χρέους: Δεν έχει διευκρινιστεί και δεν θα πραγματοποιηθεί

Σε ότι αφορά το χρέος και την διευθέτηση του – εντός του 2018, η εκτίμηση του τραπεζίτη είναι πως το βάρος του χρέους δεν βγαίνει πάνω από την Ελλάδα καθώς «αν πάμε καλά δεν θα δοθεί ελάφρυνση, ενώ αν δεν πάμε καλά τότε θα χρειαστούμε και νέο Μνημόνιο».

Αναπτυξιακά κεφάλαια: Τα χρήματα ήταν εκεί και πριν την συμφωνία

Σχετικά με τα αναπτυξιακά κεφάλαια από επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης, υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το πακέτο Γιούνκερ ύψους 30 δισ. ευρώ τα οποία ήταν εκεί προς αξιοποίηση και πριν επέλθει η συμφωνία.

Πλεονάσματα: μη διατηρήσιμα για πολλά χρόνια

«Tα υψηλά πλεονάσματα ύψους 3,5% δεν είναι διατηρήσιμα για 5 χρονια, ακόμη κι αν βρούμε και αντλούμε πετρέλαιο».

Ξένοι επενδυτές: θέλουν αποδόσεις διότι τα κεφάλαια έχουν κόστος

«H αγορά, και οι ξένοι επενδυτές αποτιμούν θετικά την συμφωνία, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το στέγνωμα της αγοράς από την ρευστότητα, την υπερφορολόγηση, δηλαδή στοιχεία που δεν πρόκειται να μας οδηγήσουν σε ανάπτυξη. Άλλωστε πρόκειται για βραχυπρόθεσμους παίκτες που ενδιαφέρονται για κέρδη και φυσικά για να αγοράσουν φθηνά τα assets.
Οι ξένοι επενδυτές, πέραν των βραχυπρόθεσμων, που θέλουν να καταγράψουν κέρδη ενδιαφέρονται για τις αποδόσεις που θα λάβουν σ ένα βάθος χρόνου, δεν μπορούν να διατηρούν τα χρήματα στην Ελλάδα, επ άπειρον, δίχως αποδόσεις αφού το χρήμα έχει κόστος . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα