Κορωνοϊός: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Αύξηση 50% στις νέες μολύνσεις την τελευταία εβδομάδα

Τα νοσοκομεία και τα εμβολιαστικά κέντρα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημονικών και των υγειονομικών αρχών της χώρας, καθώς η κινητικότητα που καταγράφεται σε αυτά αποτυπώνει το παρόν και το μέλλον της επιδημίας κορωνοϊού.

Οι σχεδόν 3.700 νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού – 480 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία από το βράδυ της Τετάρτης ως χθες το βράδυ- μετατρέπονται σε μέγγενη για το ΕΣΥ, που δυσχεραίνουν βασανιστικά την κανονική λειτουργία του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντοχή των νοσοκομείων, συνυπολογιζόμενης της στήριξης που προσφέρει ήδη ο

ιδιωτικός τομέας, θα δοκιμαστεί ακόμη πιο σκληρά μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, αποτέλεσμα της τωρινής εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων της επιδημίας, ενώ ουδείς ακόμη μπορεί να προδιαγράψει την πορεία της επιδημίας ενόσω βαδίζουμε στην τελική ευθεία προς τα Χριστούγεννα.

Την ίδια στιγμή, ακριβώς αυτή η επέλαση του κορωνοϊού -που αποτυπώθηκε με αύξηση κατά 50% στις νέες μολύνσεις μέσα στην τελευταία εβδομάδα– αλλά και η αυξημένη ροή ασθενών με σοβαρή νόσο covid-19 προς τα νοσοκομεία αποτελούν κινητήριο δύναμη για αξιοσημείωτο αριθμό ανθρώπων ώστε να προγραμματίσουν το ραντεβού για εμβολιασμό. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου προγραμματίστηκαν τουλάχιστον 250.000 ραντεβού πρώτης δόσης, με τα περισσότερα μάλιστα να αφορούν άτομα από την «βαθυκόκκινη» και με εμβολιαστικό έλλειμμα βόρεια Ελλάδα.

Ο κορωνοϊός σφυροκοπά τη Μακεδονία και τη Θράκη, εξαιτίας της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους, γεγονός που αποτυπώνεται με τον πιο βαρύ τρόπο στους επιδημιολογικούς δείκτες. Χθες το 45% των συνολικών νέων εισαγωγών ατόμων με Covid -19 έγιναν στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, παρότι η περιοχή αντιπροσωπεύει το 25% του πληθυσμού της χώρας. Στα νοσοκομεία της από τον περασμένο μήνα νοσηλεύεται σταθερά το 40% του συνόλου των νοσηλευομένων Cοvid στο ΕΣΥ. Ο αριθμός των διασωληνωμένων, ανεμβολίαστων στην πλειονότητά τους, έφθανε χθες τους 195, σε Μακεδονία και Θράκη, μόλις δύο λιγότεροι από τους ασθενείς με covid στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Αττικής.

«Γενικά το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid και λειτουργούν και όλα τα υπόλοιπα τμήματα. Τα τμήματα Covid που λειτουργούν μεταφράζονται σε διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται μέσα σε αυτά» τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα. Έδωσε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία: «Είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο γιατί είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα, αλλά γιατί είναι πολύ βαρύτερα τα κρούσματα. Χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία με αποτέλεσμα οι δεξαμενές των νοσοκομείων για το οξυγόνο να αδειάζουν μέσα σε μία ημέρα αντί σε μία ή σε δύο εβδομάδες που άδειαζαν παλαιότερα. Είναι μία πολύ μεγάλη πίεση» κατέληξε. Η υπουργός ωστόσο, ανέφερε ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, γεγονός πολύ θετικό. Υπενθύμισε μάλιστα με νόημα το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία από την εκτός ελέγχου επιδημία που βίωσε στην αρχή του έτους οδηγήθηκε συντεταγμένα στην εκστρατεία για τη θωράκιση του πληθυσμού της, και πλέον αντιμετωπίζει από θέση ισχύος και ανοσίας το νέο επιδημικό κύμα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα