Κοπελούζος: Συνεργασία με τον κινεζικό κολοσσό China Energy Investment Corporation

Της Μαριάννας Τζάννε

Την συμφωνία για στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας που περιλαμβάνει την διεκδίκηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και την σύμπραξη στις ΑΠΕ, υπέγραψε ο όμιλος Κοπελούζου με την Κινεζική China Energy Investment Corporation, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο.

«Μετά από δύο χρόνια στενής συνεργασίας ξεκινά το πρώτο πρότζεκτ. Ο όμιλός μας ιδρύθηκε στις 28 Αυγούστου του 2017 μετά την συγχώνευση της China Corporation και της Shenhua Group» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ling Wen. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Κίνας με μετοχικό κεφάλαιο 17 δις. δολαρίων, 330.000 εργαζόμενους και δραστηριότητες σε οκτώ τομείς (βιομηχανικό τομέα, συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας, ηλεκτρική ενέργεια, νέες μορφές, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην βιομηχανική χρηματοδότηση, στον τομέα των ΑΠΕ κ.α). Η China Energy Investment Corporation είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στον κόσμο, με 66 θυγατρικές και 7 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Σανγκάι και της Σεντζέν και 3 εταιρείες στο χρηματιστήριο του Χόνγκ Κόνγκ.

Όπως ανέφερε, ο επικεφαλής του ομίλου Κοπελούζου, κ. Δημήτρης Κοπελούζος η συνεργασία των δύο εταιρειών στις ΑΠΕ έχει προχωρήσει και ένα σημαντικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου του ελληνικού ομίλου έχει παραχωρηθεί στην Κινεζική εταιρεία με ποσοστά συμμετοχής 75% και 25%. Επίσης επιβεβαιώθηκε η κοινή κάθοδο στο διαγωνισμό για την λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ καθώς οι δύο εταιρείες συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. «Οι καιροί αλλάζουν, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μεταλλασσόμαστε συνέχεια. Από κατασκευαστές μονάδων της ΔΕΗ, σήμερα είμαστε επενδυτές στον τομέα της ενέργειας, χτίζοντας πολύ σημαντικές συμφωνίες» σημείωσε ο κ. Κοπελούζος.

Keywords
Τυχαία Θέματα