Κοντονής: Δεν θα αποσύρουμε τη διάταξη για τις προαγωγές στον Αρειο Πάγο

«Κόντρα» στις αντιρρήσεις που εξέφρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) στη διάταξη που προβλέπει την μείωση του ελαχίστου ορίου της υπηρεσίας των δικαστών πριν την προαγωγή τους στο βαθμό του αντιπροέδρου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει πρόθεση να την αποσύρει, όπως ζήτησε η ΕΔΕ με χθεσινή ανακοίνωσή της, προκειμένου «να μην δημιουργούνται υπόνοιες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό

σταθμό «News 24/7» ο κ. Κοντονής όχι μόνο τόνισε πως δεν έχει πρόθεση να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη αλλά συνέδεσε τη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕ για το θέμα αυτό με τη... Νεά Δημοκρατία. Μάλιστα, άφησε αιχμές και για τον τρόπο που συντάχθηκε η ανακοίνωση της ΕΔΕ υποστηρίζοντας πως εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Οπως ενημερώθηκα σήμερα, δεν είχε υπάρξει συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Έισαγγελέων πριν από την έκδοση της χθεσινής ανακοίνωσης. Το πώς λειτουργούν είναι εσωτερικό τους ζήτημα και δεν υπεισέρχομαι. Μου κάνει όμως εντύπωση το γεγονός ότι ακολούθησε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Θα μπορούσε να έχει συμβεί και το αντίστροφο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της επίμαχης διάταξης, υποστηρίζοντας πως στην ουσία αυτό που έγινε ήταν να επαναφέρει όσα είχε νομοθετήσει για το ίδιο ζήτημα, το 2006, η Νέα Δημοκρατία.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Νέα Δημοκρατία το 2006 είχε νομοθετήσει τα δύο χρόνια προϋπηρεσίας στη θέση του Αρεοπαγίτη για να κριθεί κάποιος ως αντιπρόεδρος και αυτό νομοθετούμε κι εμείς σήμερα, προκειμένου να υπάρχει ένα εύρος στην δυνατότητα επιλογής. Αυτό είναι ένα απολύτως δημοκρατικό και σωστό μέτρο, που είχε θεσμοθετηθεί από τη Ν.Δ. η οποία μας καταγγέλλει σήμερα για το ίδιο θέμα. Πρόκειται για παραλογισμό.

Δεν έχουμε πρόθεση να αποσύρουμε τη διάταξη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί κάνοντας δήθεν διάλογο με αυτούς τους όρους. Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ο διάλογος γίνεται στη Βουλή, με τις πολιτικές δυνάμεις, με τις θεσμοθετημένες ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων.

Η Κυβέρνηση μπορεί να προτείνει στη Βουλή μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών. Αλλά να μας κατηγορεί η Ν.Δ. για αυτό που η ίδια είχε νομοθετήσει το 2006 είναι ανεξήγητο. Βρισκόμαστε προ των πυλών του φρενοκομείου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά χρονικάκατάσταση».

Και επίθεση στη Δικαιοσύνη....

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, όμως, ο κ. Κοντονής δεν άφησε αιχμές μόνο για την ΕΔΕ αλλά επιτέθηκε γενικότερα στη Δικαιοσύνη λέγοντας πως «θα περιμέναμε από τη Δικαιοσύνη όλα αυτά τα χρόνια να έπραττε κάτι, για όσα οδήγησαν τη χώρα στα βράχια και τη χρεοκοπία».

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Πρωθυπουργός είπε ότι όλες οι υποθέσεις θα ελεγχθούν από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και ότι αυτό που θέλει ο τόπος και ο λαός είναι η Δικαιοσύνη να είναι ανεξάρτητη. Πραγματικά η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και κυρίως να δείχνει την ανεξαρτησία της απέναντι στους ισχυρούς. Οι ισχυροί δεν είναι μόνο η εκτελεστική εξουσία, αλλά και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα τα οποία λυμαίνονταν ατιμώρητα τον τόπο για 30 χρόνια. Θα περιμέναμε από τη Δικαιοσύνη όλα αυτά το χρόνια να έπραττε κάτι, για όσα οδήγησαν τη χώρα στα βράχια και στη χρεοκοπία».

Τέλος, σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στον «αγώνα» για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ο οποίος όπως υποστήριξε έχει αποφάρει και τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Μεταξύ άλλων τόνισε για το συγκεκριμένο θέμα: «Προσπαθούμε κατά το δυνατόν να εξοπλίσουμε τηΔικαιοσύνη με όλα τα μέσα και τους θεσμούς ούτως ώστε να υπάρξει επιτάχυνση όχι μόνο για τις δίκες πολιτικών προσώπων, οι οποίοι βρίσκονται ενδεχομένως εκτεθειμένοι σε κατηγορίες, αλλά και για τον απλό πολίτη.

Υπενθυμίζω το μεγάλο άλμα στις υποθέσεις των διοικητικών δικαστηρίων, όπου η κατάσταση ήταντραγική. Ένας πολίτης περίμενε από 9 έως 12 χρόνια για να εκδοθεί μια απόφασησε πρώτο βαθμό. Παραλάβαμε σε εκκρεμότητα 310 χιλιάδες υποθέσεις και σήμερα χάρη στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε και κυρίως στις μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας πετύχαμε η εκκρεμότητα αυτήνα έχει μειωθεί κάτω από τις 200 χιλιάδες...».

Keywords
Τυχαία Θέματα