Κοντά στο 3% η αμερικανική 10ετία - Συμπαρασύρει και τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Μια «ανάσα» από το 3% βρίσκεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών ότι ο πληθωρισμός και θα αναγκάσει τη Fed να προχωρήσει γρηγορότερα στην αύξηση των επιτοκίων.

Η πρόσφατη αύξηση των τιμών εμπορευμάτων ωθεί υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

Τα σημάδια ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συνεχίζουν δυσχεραίνουν ασκούν ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, σχολιάζουν οι αναλυτές. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, αν η απόδοση

του αμερικανικού 10ετούς ξεπεράσει το 3% θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός bear market για τα ομόλογα.

Η ενίσχυση της αμερικανικής δεκαετίας συμπαρασύρει και τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, που από το πρωί καταγράφουν άνοδο 2-4,5%, με εξαίρεση την απόδοση του ελληνικού ομολόγου που κινείται πτωτικά 0,15% στην περιοχή του 4%.

Η γερμανική δεκαετία ωστόσο έχει ενισχυθεί σε νέο υψηλό έξι εβδομάδων, πέριξ του 0,634%. Μάλιστα, το spread με την αμερικανική δεκαετία ανήλθε σε νέο υψηλό 29 ετών.

Ο λόγος της μετάδοσης συνδέεται και με το γεγονός ότι η Ευρώπη ενδεχομένως να δεχτεί τις ίδιες πληθωριστικές πιέσεις με τις ΗΠΑ από την αύξηση των τιμών στα εμπορεύματα.

«Κάθε φορά που πας στο βενζινάδικο η τιμή είναι υψηλότερη. Το Brent είναι τώρα κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι κι αυτό επηρεάζει τα κρατικά ομόλογα» υποστηρίζει η αναλύτρια Rene Albrecht της DZ. «Με τις πιέσεις από το πετρέλαιο, το αλουμίνιο και τον χάλυβα, το θέμα του πληθωρισμού έχει επανέλθει στο προσκήνιο» προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα