Κομισιόν: Ζητά διευκρινίσεις για τον ιταλικό προϋπολογισμό

Επιστολή με την οποία θα ζητά διευκρινήσεις σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 θα στείλει σήμερα το βράδυ η Κομισιόν στην ιταλική κυβέρνηση, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Κορυφαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι αυτό δεν συνιστά την απόρριψη του προϋπολογισμού. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πρόκειται να συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Ρώμη, μια επίσκεψη

που είναι μέρος της «διαδικασίας αποσαφήνισης».

Η Ιταλία έστειλε τη Δευτέρα το σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα πρέπει τώρα να το αξιολογήσει. Η Ρώμη θα έχει διορία μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να απαντήσει στην επιστολή, μετά την οποία η Κομισιόν θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή όχι τον προϋπολογισμό.

Σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες ζητήσουν από την Ιταλία να αλλάξει το σχέδιο, η κυβέρνηση θα έχει διορία τριών εβδομάδων να το επεξεργαστεί και να το ξαναστείλει.

«Περιθώρια θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν», ανέφερε ο Κόντε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, πριν προσθέσει ότι αναμένει να λάβει τις «κριτικές παρατηρήσεις» της Κομισιόν.

«Θα ανταπαντήσουμε», σημείωσε, πάντως «είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο».

Λίγο μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο Κόντε συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον προέτρεψε να επιδιώξει την οικοδόμηση «εμπιστοσύνης» στις συνομιλίες με την Επιτροπή.

Κόντε: Δεν μας ανησυχεί η επιστολή

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουσέπε Κόντε, σχετικά με τη στάση της ΕΕ όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό.

«Η επιστολή της ΕΕ για τον προϋπολογισμό δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας» δήλωσε εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΕ πιθανότατα θα στείλει επιστολές στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα