Κομισιόν: Στα οκτώ δισ. φθάνουν τα συνολικά χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες

Η Επιτροπή «μετρά» ακόμη και οφειλές από συντάξεις που δεν έχει ακόμη εγκριθεί η καταβολή τους, αλλά και επιστροφές φόρων που δεν έχουν βεβαιωθεί - Οι αντίστοιχες οφειλές στα τέλη Ιουνίου άγγιζαν τα 9,55 δισ. ευρώ - Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Στο ποσό των 8,045 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα συνολικά χρέη του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες σύμφωνα με έκθεση την οποία συνέταξε η Κομισιόν με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ESM,

στην οποία αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ (1,1 δισ. για το χρέος και 1,7 δισ. για την εξόφληση οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες).

Βέβαια το «φούσκωμα» του λογαριασμού φθάνει καθώς η ειδική επιτροπή της Κομισιόν φροντίζει να προσθέσει στις οφειλές και συντάξεις οι οποίες δεν έχουν απονεμηθεί στους δικαιούχους αλλά και τις μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων.

Σύμφωνα με την έκθεση στα τέλη Ιουνίου οι συνολικές οφειλές του δημοσίου έφθαναν στα 9,55 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν μειωθεί στα 8,045 δισ. ευρώ, μείωση η οποία ως φαίνεται ικανοποίησε τους πιστωτές και προχώρησαν στην εκταμίευση και των 1,7 δισ. Ευρώ.

Πιο αναλυτικά η Κομισιόν αναφέρει ότι:

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φορέων της γενικής κυβέρνησης στο τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν στα 3,615 δισ. ευρώ (από 3,907 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 5,039 δισ. ευρώ τον Ιούνιο).Οι επιστροφές φόρων που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί έφθαναν στα τέλη του προηγούμενου μήνα στα 1,439 δισ. ευρώ από 1,341 δισ. που ήταν στα τέλη Αυγούστου.Οι επιστροφές φόρου που βρίσκονται υπό επεξεργασία εκτιμάται ότι διαμορφώνονταν στα 1,580 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, από 1,751 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου.Οι οφειλές για συντάξεις, οι οποίες, όμως, δεν έχουν ακόμη τύχει επεξεργασίας και ως εκ τούτου το δημόσιο δεν έχει άμεση υποχρέωση να καταβάλει διαμορφώθηκαν στα 1,412 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου από 1,439 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που σε ένα επίσημο έγγραφο της Κομισιόν αποτυπώνονται υποχρεώσεις για συντάξεις που δεν έχουν καταβληθεί.

Διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών

Στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται, κατά πάγια τακτική, μόνο εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι εξηγείται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η διαφορά που παρουσιάζεται μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου και της Κομισιόν η οποία περιλαμβάνει και αυτές που δεν έχουν εκκαθαριστεί. Πρόκειται κυρίως για μη επεξεργασμένα αιτήματα συντάξεων κυρίως εφάπαξ καθώς και μη επεξεργασμένα αιτήματα επιστροφών φόρων.

Έτσι ενώ τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου του Δελτίου για την πορεία των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης καταγράφουν σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4,9 δισ. ευρώ, αυτά της Κομισιόν δείχνουν 8,045 δισ. ευρώ αφού σ΄ αυτά περιλαμβάνονται και μη εκκαθαρισμένες οφειλές.

Keywords
Τυχαία Θέματα