Κομισιόν: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες αλλά η Αθήνα έχει να κάνει ακόμα σημαντικά βήματα

Του Ιωάννη Αντύπα

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η Κομισιόν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς σε ερώτηση του ανταποκριτή του newmoney στις Βρυξέλλες δήλωσε πως γίνονται «εποικοδομητικές συνομιλίες» στην Αθήνα.

Ερωτηθείσα από το newmoney.gr για την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στις Βρυξέλλες και για το

κατά πόσο αυτή οφείλεται στον κίνδυνο διαρροών η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέγιεβα απάντησε πως «οι συνθήκες επέτρεπαν την μετάβαση των επικεφαλής στις Βρυξέλλες για την συνάντηση τους».

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πάντως πως υπάρχει αμοιβαία θέληση για κλείσιμο της αξιολόγησης και συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών αλλά σημειώνει πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμα σημαντικά βήματα και έχει μπροστά της δύσκολες νομοθετικές διαδικασίες.

Η ίδια πηγή τονίζει πως η Επιτροπή θεωρεί το πλεόνασμα 3,5% ως το 2018 έναν βιώσιμο στόχο, αρκεί όμως να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την ελληνική πλευρά και να υπάρξει εφαρμογή τους. Παράλληλα τονίζει ότι η εκταμίευση δεν θα γίνει όταν υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση αλλά μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση προοδού του ESM.

Αναλυτικά η χρονολογική σειρά της διαδικασίας έχει ως εξής:

Αρχικά θα βρεθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και όλων των θεσμών, έπειτα το Eurogroup θα δώσει τη συγκατάθεση του στην απόφαση αυτή, έτσι ώστε η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση της συμφωνίας. Η αποδέσμευση της χρηματοδότησης θα έρθει έπειτα από την ολοκλήρωση της έκθεσης προόδου του μηχανισμού ESM. Μόνο τότε θα δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα