Κομισιόν: Ελλείψεις στο σχέδιο για μεταναστευτικό, λεπτομέρεια μόνο στις προσλήψεις

Διορία μέχρι τις 26 Απριλίου δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Ελληνικές Αρχές για αποστολή πληρέστερων στοιχείων και πληροφοριών για το Εθνικό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση καθώς βρέθηκε ελλιπές σε σχεδόν όλα τα κριτήρια του. Το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας για να εξασφαλιστεί η συνοχή της ζώνης του Σένγκεν και να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στη ζώνη του Σένγκεν, που υπεβλήθην έπειτα από την εισροή μεγάλου αριθμού μη καταγεγραμμένων μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνικά σύνορα.

Επαναφέρεται στο προσκήνιο ο κίνδυνος για αποπομπή από

την ζώνη του Σένγκεν

Το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση που έστειλε η Ελλάδα στην Επιτροπή βρέθηκε να υστερεί σε πολλούς τομείς και παρά την παραδοχή πως «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο», η Επιτροπή θεωρεί πως «απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις τόσο στο ίδιο το σχέδιο δράσης όσο και στην υλοποίηση του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν.»

Η αξιολόγηση της Επιτροπής είναι ένα μέρος του χάρτη πορείας για την «Αποκατάσταση του χώρου του Σένγκεν» που στοχεύει στην άρση των συνοριακών ελέγχων μέσω της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του προσφυγικού πριν από το τέλος του έτους.

Από τη πλευρά του ο Επίτροπος για ζητήματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει πως «Χαιρετίζω τις αδιάκοπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για τη βελτίωση της κατάστασης, τις οποίες στηρίζουμε. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσω ότι επιβάλλεται να εφαρμοστούν όλες οι συστάσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Λεπτομέρεια μόνο στις προσλήψεις και ελλείψεις σε όλα τα άλλα σκέλη

Λεπτομερέστατο βρήκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σκέλος όπου περιγράφονται οι ανάγκες προσλήψεων νέου προσωπικού που θα ασχολείται με διαδικασίες καταγραφής, θα επεκτείνει τις εγκαταστάσεις υποδοχής, θα αναβαθμίσει τα συστήματα πληροφορικής και θα δημιουργήσει ένα σύστημα αποτελεσματικής επιτήρησης των ακτών.

Παράλληλα όμως η Επιτροπή εκφράζει «ανησυχία» για την έλλειψη κάποιου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων δράσεων, η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των συστάσεων, καθώς και η ανάγκη επίσπευσης και αναπροσαρμογής του ελληνικού εθνικού προγράμματος, ώστε να χρησιμοποιηθούν σωστά τα σημαντικά κονδύλια που παρέχονται από τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, ιδίως το εθνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Οι ελλείψεις αυτές ώθησαν την Επιτροπή να επιστρέψει το σχέδιο δράσης που υπέβαλλε η Ελλάδα ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και πληρέστερο σχεδιασμό μέχρι τις 26 Απριλίου, έτσι ώστε να θεωρηθεί πως η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις της ζώνης του Σένγκεν και να μην υπάρχει κίνδυνος αποπομπής από την ζώνη.

Μικρή πρόοδος στην μετεγκατάσταση από την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επίσης λεπτομερή στοιχεία και για την πορεία της μετεγκατάστασης από Ελλάδα και Ιταλία σε Ευρωπαϊκή Ένωση και βρήκε πως και σε αυτόν τον τομέα υπάρχει «μικρή πρόοδος» από την τελευταία καταγραφή στα μέσα Μαρτίου, ενώ στον τομέα επανεγκατάστασης (από Τουρκία σε ΕΕ) υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Τουρκία.

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο 208 επιπλέον άτομα μετεγκαταστάθηκαν το διάστημα που καλύπτει η έκθεση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αιτούντων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα στα 615 συνολικά. Οι κυριότεροι προορισμοί μετεγκατάστασης από την Ελλάδα είναι η Γαλλία όπου πήγαν 242 άτομα, η Φινλανδία με 111 και η Πορτογαλία με 89. Η Γερμανία βρίσκεται αρκετά πιο πίσω με 37 συνολικά άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα