Κομισιόν: «Απαγορευτικό» στη Βρετανία για εμπορικές συμφωνίες

Η Βρετανία μπορεί να συζητά με άλλες χώρες για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών αλλά όχι να διαπραγματεύεται επίσημα μαζί τους, όσο παραμένει μέλος της Ε.Ε., όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς.

«Δεν υπάρχει κάτι στις συμφωνίες που να απαγορεύει τις συζητήσεις αναφορικά με εμπορικά ζητήματα», τόνισε ο κ. Σχοινάς αλλά προσέθεσε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν μπορούν να πραγματοποιούν επίσημες διαπραγματεύσεις όσο παραμένουν μέλη της Ένωσης.

Οι δηλώσεις του κ. Σχοινά υπογραμμίζουν την εύθραυστη ισορροπία την οποία οφείλει

να διατηρήσει η βρετανική κυβέρνηση και μάλιστα ενόψει της συνάντησης της Τερέζα Μέι με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας το πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας που θέλει να κλείσει με τη Βρετανία, μόλις η χώρα εγκαταλείψει την Ε.Ε., όπως υποστήριξε, μιλώντας υπό την «κάλυψη» της ανωνυμίας, κορυφαίο στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία, βάσει των κανονισμών που ισχύουν, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί επίσημα με κάποια χώρα έως ότου πάψει να είναι μέλος της Ε.Ε., διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο α' εξάμηνο του 2019. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους κυρώσεις μπορεί να επιβάλλει η Ε.Ε. στη Βρετανία, το κλείσιμο κάποιας «πρόωρης» εμπορικής συμφωνίας μπορεί να δυσκολέψει τη διαδικασία εξόδου και αυτή να μην αποδειχθεί «εύκολη και ευνοϊκή» όπως επιθυμεί η κυρία Μέι.

Παράλληλα κορυφαία στελέχη της Ε.Ε. έχουν τονίσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. θα ξεκινήσει αφού πρώτα η χώρα εγκαταλείψει την Ένωση.

Ο υπεύθυνος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ και η ομάδα του έχουν καταστήσει σαφές ότι από τη στιγμή που η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ, «θα υπάρξει κάποιου είδους μεταβατική περίοδος» και στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για κάποια εμπορική σχέση, ανέφερε και η Ευρωπαία επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλστρομ, την περασμένη εβδομάδα από το Νταβός.

«Όταν φεύγεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φεύγεις από τις εμπορικές συμφωνίες», επιβεβαίωσε και ο Σχοινάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα