«Κόκκινη κάρτα» και από την Κομισιόν στην ελληνική πρόταση

Δραματική τροπή παίρνει η συζήτηση στο Eurogroup των Βρυξελλών, καθώς νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο τελευταίος σύμμαχος της Ελληνικής κυβέρνησης, η Κομισιόν συντάσσεται με την απαίτηση του Βερολίνου και του ΔΝΤ για νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το 2018, όταν και η χώρα μας, βάση και της τελευταίας επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δανειστές, έχει την υποχρέωση για επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.

Η

προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να πείσει τους ομολόγους του φαίνεται να πέφτει μάλλον στο κενό, καθώς ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποστήριζε μία πιο συμβιβαστική λύση, υποχωρεί έναντι των πιέσεων από τον άξονα Σόιμπλε – Τόμσεν.

Εφόσον αυτή η νέα ισορροπία τρόμου παραμείνει μέχρι και το τέλος της αποψινής συνεδρίασης, τότε το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση της ελληνικής πλευράς, η οποίας μέχρι την τελευταία στιγμή διαμήνυε ότι δεν θα δεχθεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα για την περίοδο μετά το τρέχον πρόγραμμα.

Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ένα τέταρτο μνημόνιο, ανεξαρτήτως εάν η Αθήνα μπορεί να υποστηρίξει ότι τελικά δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν επειδή η οικονομία θα πάει καλά, όπως διαβεβαιώνει.

«Βολές» Σόιμπλε για Αθήνα - Το ΔΝΤ απαραίτητο δηλώνει ο Μοσκοβισί

Το δύσκολο κλίμα φάνηκε, άλλωστε, από την αρχή, με την προσέλευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και κυρίως του κ. Σόιμπλε, ο οποίος για μία ακόμη φορά υποστήριξε ότι «όλα βρίσκονται στο χέρι της Αθήνας. Αυτή πρέπει να εφαρμόσει όλα αυτά στα οποία δεσμεύθηκε». Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Μοσκοβισί ξεκαθάριζε ότι το ΔΝΤ είναι ένας «απόλυτα απαραίτητος εταίρος». (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Keywords
Τυχαία Θέματα