«Κλείδωσε» το νέο φορολογικό πακέτο - Ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο

Έτοιμη είναι η τελική πρόταση για το νέο φορολογικό που αναμένεται να τεθεί από αύριο στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ο οποίος πάντως θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά των αποκαλύψεων του Wikileaks για τον διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Έχουν κλειδώσει νέα φορολογική κλίμακα, νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η έκπτωση φόρου με αποδείξεις,

καθώς και με την εφαρμογή της νέας αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης.

Όπως προκύπτει, φόρο θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν τα πολύ χαμηλά εισοδήματα ως 9.100. Από 9.100 έως 27.000 ευρώ εισόδημα θα προκύψουν πρόσθετοι φόροι έως 176 ευρώ ετησίως. Για εισοδήματα από 27.001 έως 43.000 ευρώ προκύπτουν ελαφρύνεις, ενώ, από εκεί και πάνω υπάρχουν επιβαρύνσεις που διευρύνονται όσο αυξάνει το εισόδημα.

Προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της συμφωνίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει επίσης σε σειρά αυξήσεων στην έμμεση φορολογία σχεδόν στα πάντα.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων περιλαμβάνουν:

- νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με συντελεστές που κυμαίνονται από το 22% έως και το 45% ή και 47%. Με την ίδια φορολογική κλίμακα θα φορολογούνται καιοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά χωρίς την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο.
-μείωση αφορολόγητου ορίου. Προτείνεται η μείωση της έκπτωσης φόρου από τις 2.100 ευρώ στις 2.000 που οδηγεί σε μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς – συνταξιούχους στις 9.090 ευρώ από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα. Η έκπτωση φόρου θα μηδενίζεται στο εισόδημα των 40.000 ευρώ.

-ενοίκια. Διατηρείται η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων αλλά με αυξημένους συντελεστές. Ο συντελεστής για το εισόδημα έως 12.000 προτείνεται να αυξηθεί από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 100.000 αυξάνεται από το 33% στο 35% και για το εισόδημα πάνω από 100.000 προτείνεται συντελεστής 45%.
-εισφορά αλληλεγγύης: προτείνεται νέα κλίμακα για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης. Η νέα κλίμακα θα εξακολουθήσει να έχει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ αλλά δεν θα υπολογίζεται με συντελεστές στο σύνολο τους εισοδήματος αλλά θα λειτουργεί όπως μια κλασσική φορολογική κλίμακα, δηλαδή με συντελεστή ανά κλιμάκιο εισοδήματος Η κλιμάκωση των συντελεστών θα κυμαίνονται από 2,2% έως και 10%

Όλες οι αλλαγές στη άμεση φορολογία προβλέπεται να εφαρμοστούν αμέσως και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016

Παράλληλα, η ελληνική πρόταση προβλέπει την εξασφάλιση και 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους που δεν θα εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς όπως τα παραπάνω , αλλά από 1/1/18.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση ειδικών φόρων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως καύσιμα κίνησης,
αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας
και επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα