Κίνδυνος να μην υποβληθούν προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

της Μαριάννας Τζάννε

Tην δυσκολία που αντιμετωπίζει ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, επιβεβαιώνει η παράταση για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, με τις ημερομηνίες να γίνονται λάστιχο με ορατό τον κίνδυνο να μην υποβληθούν προσφορές. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από την πλευρά των επενδυτών, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών

προσδιορίζεται για τις 23 Ιανουαρίου, χωρίς όμως να είναι απόλυτα σαφές ότι ακόμη και αυτή η ημερομηνία θα τηρηθεί.

Το γεγονός μάλιστα ότι αρκετά από τα ζητήματα που μπαίνουν από την πλευρά των υποψηφίων για να παραμείνουν στο διαγωνισμό, δεν έχουν διευκρινιστεί όπως για παράδειγμα ο αριθμός των εργαζομένων που θα παραμείνουν στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αλλά και τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ), αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, η ημερομηνία του διαγωνισμού να μετακινηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ από τις αρχές Δεκεμβρίου ζητούσε από το ΥΠΕΝ να παραταθεί ο διαγωνισμός για τον Μάρτιο, περίοδος όμως που θεωρείται απαγορευτική από την κυβέρνηση.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να δηλώνουν επιφυλακτικοί για την πορεία του διαγωνισμού, επισημαίνοντας ότι οι μονάδες θα παραμείνουν ζημιογόνες ακόμη και αν φύγουν με εθελούσια εργαζόμενοι, γεγονός που ρίχνει το βάρος στα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας. Όμως για τα ΑΔΙ επικρατεί μαύρο σκοτάδι. Στελέχη της ΔΕΗ θεωρούν ότι η υπόθεση με τα ΑΔΙ θα έχει θετική κατάληξη και επικαλούνται σχετική ενημέρωση από τις Βρυξέλλες. Όμως οι επενδυτές για να υπολογίσουν στις προσφορές τους τις αποζημιώσεις θα πρέπει να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις από την Κομισιόν που ακόμη και αν έχουν αίσιο τέλος, εκτιμάται ότι θα απαιτήσουν χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα