Κίνα: Ξεπέρασε τις προβλέψεις με ανάπτυξη 6,8% το α' τρίμηνο

Με ρυθμό ανάπτυξης 6,8% «έτρεξε» η οικονομία της Κίνας κατά το α' τρίμηνο του 2018, ξεπερνώντας τις προβλέψεις οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters που ανέμεναν ανάπτυξη 6,7%. Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 6,8% στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της χώρας.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το νούμερο αυτό αντιπροσωπεύει ένα δυναμικό ξεκίνημα της Κίνας για το 2018, θα σημειωθεί μια επιβράδυνση της οικονομίας από εδώ και πέρα, αναφέρει ο επικεφαλής

οικονομολόγος της Barclays για τις περιοχές Ασίας – Ειρηνικού, David Fernandez.

Αιτία, όπως ανέφερε στο CNBC, το «φρένο» στις επενδύσεις σε ακίνητα, καθώς η κινεζική κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση της υπερβολικής κερδοσκοπίας στον εν λόγω κλάδο.

Παράλληλα, το Πεκίνο αναλαμβάνει δράση προκειμένου να μειώσει την περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλούν οι βιομηχανίες της χώρας.

Τα τελευταία στοιχεία από τη βιομηχανία επιβεβαιώνουν αυτό που συμβαίνει καθώς, η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο επιβράδυνε στο 6% έναντι 7,2% το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, ετήσια αύξηση 7,5% κατέγραψαν οι επενδύσεις σε σταθερά περιουσιακά στοιχεία (FAI) στην κινεζική αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, έναντι όμως 7,9% αύξηση κατά το α' δίμηνο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 7,6% για το τρίμηνο.

Το συνολικό οικονομικό ύψος των επενδύσεων έφτασε στα 10,07 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με την Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις τον Μάρτιο, σημειώνοντας άυξηση 10,1% σε ετήσια βάση και έναντι πρόβλεψης για 9,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα