Ανησυχία στην Κίνα: Μειώνει τους στόχους για ανάπτυξη και εμπόριο

Η «παράλειψη» της Κίνας να ανακοινώσει φέτος στόχο για την αύξηση του εμπορίου κατά την ομιλία του πρωθυπουργού ενώπιον του Κοινοβουλίου, είναι ενδεικτική της αυξανόμενης ανησυχίας για το παγκόσμιο οικονομικό outlook, σημειώνει το Bloomberg.

Η απουσία στόχου για το εμπόριο από τις εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα μπορεί να καταδεικνύει την δυσκολία να προβλεφθούν ακριβή νούμερα λόγω για της παραπαίουσας παγκόσμιας ανάπτυξης, σύμφωνα με την HSBC

και την BNP Paribas. Η Κίνα έχασε τον περσινό στόχο του 6% και η φετινή έκθεση περιείχε μόνον γενικότητες, αναφέροντας ότι το έθνος «στοχεύει σε μια σταθερή αύξηση των εισαγωγών και των εξαγωγών.

Παράλληλα, σήμερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Li Keqiang ανακοίνωσε στόχο ανάπτυξης της τάξης του 6,5% με 7% για φέτος, έναντι του περσινού στόχου για ανάπτυξη 7%, εξέλιξη που αντανακλά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κομμουνιστικής κυβέρνησης να αντικαταστήσουν το μοντέλο που βασίζεται στο δίπτυχο εμπόριο – επενδύσεις με ένα άλλο που θα βασίζεται περισσότερο στις εσωτερικές δυνάμεις της ΄χώρας, όπως είναι αυτό που θα βασίζεται στην καταναλωτική δαπάνη.

Ο Li προειδοποίησε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει «περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα» όπως η χαμηλή ζήτηση εξαγωγών. Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι οι ηγέτες μπορούν να διατηρήσουν τη σταθερή ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα