Κίνα: «Κόκκινος συναγερμός» για τις εκροές κεφαλαίων

Μία σειρά σεναρίων προκειμένου να «μαζέψει» το γουάν και ταυτόχρονα να μειώσει τις εκροές κεφαλαίων εξετάζει η κυβέρνηση της Κίνας, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, μετά μάλιστα και την εκτίναξη του νομίσματος έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Οι αρμόδιες κινεζικές αρχές φέρεται να δοκιμάζουν κάθε πιθανό μέσο -stress tests, οικονομοτεχνικά μοντέλα, ειδικές έρευνες- ενώ προτείνουν στις κρατικές εταιρείες να προχωρήσουν σε πωλήσεις των αποθεματικών τους σε ξένο νόμισμα.

Σαφώς και η άνοδος στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ ανησυχεί σημαντικά

το Πεκίνο, μετά και τις επιθετικές του δηλώσεις για επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

«Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με εκροές κεφαλαίων όσο και με μείωση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων και οι πολιτικοί της εξετάζουν τη λήψη μέτρων προκειμένου να λύσουν αυτά τα προβλήματα», τονίζει ο Eddie Cheung, ειδικός των αγορών συναλλάγματος για την Standard Chartered στο Χονγκ Κονγκ.

Παράλληλα το Πεκίνο φαίνεται πρόθυμο να προχωρήσει και σε πώληση μέρους των αμερικανικών ομολόγων που έχει στην κατοχή του, προκειμένου να διατηρήσει σταθερή την ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου.

Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας έφθασαν στα 3,05 τρισ. δολάρια τον Νοέμβριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε ετών, ενώ οι εκροές κεφαλαίων έφθασαν στα 760 δισ. δολάρια στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα