Κίνα: Απροσδόκητη πτώση των εξαγωγών τον Μάρτιο


Έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας σημειώθηκε τον μήνα Μάρτιο, καθώς οι εξαγωγές κατέγραψαν απροσδόκητη υποχώρηση, για πρώτη φορά από τον περσινό Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυξάνουν τα ερωτήματα για έναν από τους τομείς-κλειδί της οικονομίας της χώρας, εν μέσω και των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών επιταχύνθηκε με ρυθμό μεγαλύτερο των προσδοκιών, εξαιτίας της ισχυρής εγχώριας ζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό

ισοζύγιο της Κίνας εμφάνισε έλλειμμα 4,98 δισ. δολαρίων

Οι εξαγωγές διολίσθησαν κατά 2,7% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, μετά από την αύξηση κατά 44,5% τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 10% άνοδο. Συνολικά για το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο, οι εξαγωγές είχαν ανάπτυξη 14,1%.

Κάποιοι αναλυτές πάντως περίμεναν την πτώση, μετά την ασυνήθιστα ισχυρή έναρξη χρονιάς.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 14,4%, έναντι της αύξησης κατά 6,8% το Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν πλεόνασμα 27,5 δισ. δολαρίων. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, οι εισαγωγές είχαν δυνατή αύξηση 18,9% σε ετήσια βάση.

Στο α' τρίμηνο του 2018, οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν 14,8% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 8,9%. Το γεγονός οδήγησε το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ να αυξηθεί κατά 19,4% στα 58,25 δισ. δολάρια, αν και η ανάγνωση του Μαρτίου περιορίστηκε στα 15,43 δισ. δολάρια από 20,96 τον Φεβρουάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα