Κίνα: Αναβάθμιση των εκτιμήσεων αλλά και ηχηρές προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για την προοπτική της κινεζικής οικονομίας προχώρησε το ΔΝΤ κρούοντας παράλληλα καμπανάκι κινδύνου για τα «ασταθή επίπεδα» δανεισμού με τα οποία τροφοδοτείται η οικονομική ανάπτυξη. Μάλιστα προειδοποιεί για τον κίνδυνο μίας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,7% το 2017 από 6,2% που ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις. Όσο για τα επόμενα χρόνια έως το 2021, κατά μέσον όρο η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 6,4%. Σημειώνεται πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά μέσον όρο 6%.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη της οικονομίας επιτυγχάνεται με το κόστος των «συνεχών αυξήσεων του ιδιωτικού και δημοσίου χρέους και κατά συνέπεια των αυξανόμενων πτωτικών ρίσκων μεσοπρόθεσμα».

Αυτό που απαιτείται να κάνει το Πεκίνο είναι, δεδομένης της μεγάλης δυναμικής που παρουσιάζει η οικονομία, «να επιταχύνει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να επικεντρωθεί περισσότερο στην ποιότητα και βιωσιμότητα της ανάπτυξης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

Για το ΔΝΤ, η προσοχή του Πεκίνου θα πρέπει να εστιαστεί στη διαχείριση του χρέους, δεδομένου πως για το μη χρηματοοικονομικό τομέα το χρέος αναμένεται να εκτιναχθεί κατά περίπου 300% του ΑΕΠ έως το 2022 από περίπου 240% πέρυσι.

Η ανάπτυξη που πυροδοτείται από το χρέος, καταλήγει το ΔΝΤ, είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση που δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, εκτός κι αν η Κίνα αντιμετωπίσει τα βαθύτερα διαρθρωτικά της προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για χρόνια οι αναλυτές προειδοποιούν την Κίνα ότι θα πρέπει να αναζητήσει μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και περιορισμού των ρίσκων για την οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα