Κίνα: Ανάπτυξη 6,7% το γ' τρίμηνο χάρη στις κρατικές δαπάνες, τον τραπεζικό δανεισμό και την αγορά ακινήτων

Με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης κινήθηκε η Κίνα το γ' τρίμηνο του έτους, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο του έτους, χάρη στις κρατικές δαπάνες, τον τραπεζικό δανεισμό που βρίσκεται σε ιστορικό ρεκόρ και την ακμάζουσα αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,7%, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα στοιχεία δείχνουν μια σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας η οποία ωστόσο εξαρτάται ολοένα και περισσότερο

από την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την αγορά ακινήτων, ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι εξαγωγές παραμένουν αναιμικές.

Μάλιστα, όπως γράφει το Reuters, ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα πρέπει να κόψει στο μισό την χρηματοδότηση και να απαγκιστρωθεί από την εμμονή με τους «σκληρούς» στόχους, καθώς μπορούν να καταστρέψουν τόσο τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την μακροπρόθεσμη ευρωστία της οικονομίας.

«Μέχρι στιγμής φέτος έχουν κάνει ότι περνάει από το χέρι τους για να πιάσουν τους στόχους ανάπτυξης. Και τώρα έχουμε αυτή την απροσδόκητη βοήθεια από την αγορά ακινήτων η οποία θα βοηθήσει σε αυτό. Το ερώτημα είναι, η ηγεσία είναι όντως έτοιμη να προχωρήσει σε ελαφρώς χαμηλότερους στόχους ανάπτυξης ώστε η οικονομία να μπει σε μια πιο βιώσιμη τροχιά ή θα συνεχίσει να νιώθει υποχρεωμένη να συνεχίσει να εργάζεται προς τους ίδιους υψηλούς στόχους;» σχολιάζει ο Louis Kuijs, επικεφαλής για τις οικονομίες της Ασίας στην Oxford Economics.

Keywords
Τυχαία Θέματα