Κι όμως, το πρόβλημα της Μέρκελ είναι η... ακμάζουσα γερμανική οικονομία

Η σταθερή οικονομία της Γερμανίας είναι ένα όφελος για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ καθώς επιδιώκει μια τέταρτη θητεία ως καγκελάριος στις εκλογές της Κυριακής, αλλά και παράγων... πονοκεφάλων. Ακόμη και το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων των οχημάτων με ντίζελ δυσχεραίνει την εθνική υπερηφάνεια στη γερμανική κατασκευή προϊόντων με υψηλές προδιαγραφές. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει τη συσσωρευμένη συσχέτιση στους δείκτες αναφοράς

του 21ου αιώνα, όπως η ευρυζωνικότητα και η εκπαίδευση, γεγονός που δείχνει τις κοστοβόρες προσπάθειες κάλυψης που αντιμετωπίζει η επόμενη κυβέρνηση.

Η εργασιακή «ατμομηχανή» της Ευρώπης

Εξαιτίας της αναμόρφωσης της αγοράς εργασίας, η δύσκολη εφαρμογή της οποίας συνέβαλε στη μείωση της απήχησης του προκατόχου της, του Γκέρχαρντ Σρέντερ, η Μέρκελ βρίσκεται ενώπιον του χαμηλότερου ποσοστού ανεργίας από την ανασυγκρότηση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας πριν από 27 χρόνια. Αυτό συνιστά μαρτυρία της παγκόσμιας ισχύος των γερμανικών εταιρειών, οι οποίες εξαρτώνται από το ελεύθερο εμπόριο το οποίο η Μέρκελ δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί, καθώς αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, φλερτάρουν με τον προστατευτισμό.

Πρωτοπορία

Το προβάδισμα της Γερμανίας δεν είναι μόνο στη βιομηχανία. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενισχύθηκαν όταν η Μέρκελ αποφάσισε να εντείνει την εκ μέρους της κυβέρνησης προώθηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας μετά τη θέσπιση της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας, η οποία αποφασίστηκε μετά την καταστροφή του αντιδραστήρα της Φουκουσίμα το 2011. Ενώ η πολιτική της ήταν προσαρμοσμένη στις επιθυμίες των πολιτών, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις για τη χρηματοδότηση της έχουν ως αποτέλεσμα να συναντούμε στη Γερμανία κάποιες από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στον κόσμο. Εν τω μεταξύ, άλλα έθνη της G-7 μειώνουν το χάσμα ανανεώσιμης ενέργειας.

Μικραίνοντας...

Η προοπτική της συρρίκνωσης του πληθυσμού και η πιθανή επίπτωση στην ανάπτυξη της οικονομίας είναι μια πρόκληση και ένα σημείο συζήτησης για τους πολιτικούς από τη Μέρκελ, μέχρι το κόμμα για την καταπολέμηση της μετανάστευσης Alternative for Germany, το οποίο θέλει τους Γερμανούς να έχουν περισσότερα παιδιά. Μελέτες προβλέπουν ένα αυξανόμενο πληθυσμιακό χάσμα της Γερμανίας με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που περίπου 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες ήρθαν στη χώρα το 2015 και το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα