Κερέ (ΕΚΤ): Οι δανειστές φοβούνται ότι η Ελλάδα θα αναιρέσει όλες τις μεταρρυθμίσεις - LIVE

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα είναι εφικτή μόνο αν εφαρμόσει τα μέτρα, τόνισε το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ στο Ευρωκοινοβούλιο - Τι είπε για χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ

Στην αποκάλυψη ότι οι δανειστές εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση φοβούμενοι μάλιστα ότι μπορεί να αναιρεθούν όλες

οι μεταρρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος, προχώρησε εμμέσως πλην σαφώς στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ τονίζοντας πως μόνο με την κατά γράμμα εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα και η ελληνική οικονομία μπορούν να ανακάμψουν πραγματικά, η εμπιστοσύνη να αποκατασταθεί και η Ελλάδα να έχει και πάλι πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

«H ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και την προετοιμασία μία διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης με επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές», υπογράμμισε ο κ. Κερέ στην κατάθεση του. «Ωστόσο για να είμαι ξεκάθαρος: Απομένουν να γίνουν πολλά ακόμα», έσπευσε να προσθέσει.

Όπως σημείωσε το γεγονός ότι οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθούν να είναι μειωμένες περίπου στα τρία τέταρτα απ' αυτές που ήταν στο τέλος του 2014 δείχνει ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης εξακολουθεί να γίνεται σταδιακά.

«Οι σημαντικές προκλήσεις που η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μπορούν να καμφθούν μόνο από μία σταθερή εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί και την ισχυρή πολιτική υποστήριξη απ' όλες τις πλευρές», υπογράμμισε ο κ. Κερέ.

Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, ο κ. Κερέ σημείωσε:

«Όλοι οι συμμετέχοντες στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, είπε, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και είναι στο Εurogroup γίνεται συζήτηση για βραχυπρόθεσμα, και μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για την επίλυση του θέματος. Ανυπομονούμε για μια λύση που θα εξασφαλίσει τις αγορές, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά τη δυναμική του χρέους, που θα επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αυτή η συμμετοχή, όπως ανέφερε, θα ενισχύσει την αξιοπιστία του προγράμματος και θα ανακτήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ενόψει και της λήξης του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018, ενώ δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η μεταρρυθμιστική προσπάθεια».

Εξάλλου, όπως είπε, για να επιτευχθούν τα παραπάνω, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην εκπλήρωση των στόχων και των μέτρων:

«Για να επιτύχει το πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές σε μία διατηρήσιμη βάση οι ελληνικές Αρχές πρέπει να επιδεικνύουν μία σοβαρή δέσμευση στους στόχους και τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος. Μόνο εάν γίνει αυτό μπορούν όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να είναι σίγουροι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα αναιρεθούν και, τουναντίον, θα ενισχυθούν μετά τη λήξη του προγράμματος, και επομένως θα υποστηρίξουν την προοπτική της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Κερέ επισήμανε πως έχει διαπιστώσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από την Ελλάδα, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Εξέφρασε δεν τη βεβαιότητα ότι, με το τέλος του προγράμματος το 2018, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα της ΕΕ – μιας Ένωσης των 340 εκατ. ανθρώπων υπό το ίδιο νόμισμα – και ότι η οικονομία της θα είναι ισχυρότερη και ανθεκτικότερη.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι για να ισχυροποιηθεί η Ελλάδα πρέπει να υπάρχει και μια ισχυρή Ευρώπη, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με πιέσεις σε θέματα όπως το μεταναστευτικό ή ζητήματα ασφαλείας χωρίς να έχει εξασφαλιστεί πρώτα μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία – και σε αυτό το τελευταίο «μένουν να γίνουν πολλά».

Τόνισε πάντως ότι η ΕΚΤ δεσμεύεται να παίξει σωστά τον ρόλο της ως κεντρική τράπεζα για την Ευρωζώνη και επομένως και για την Ελλάδα.

Δείτε live:

Keywords
Τυχαία Θέματα