Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τις δηλώσεις Fed για τα επιτόκια

Με άνοδο κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά την οποία ανέφερε ότι τα επιτόκια βρίσκονται σχεδόν σε ουδέτερο επίπεδο (επίπεδο δηλαδή όπου δε χρειάζεται ιδιαίτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής).

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,73% στις 360,01 μονάδες και σχεδόν όλους τους κλαδικούς δείκτες στο μαύρο.

Ο βρετανικός FTSΕ 100 ενισχύεται κατά 0,57% , o γερμανικός DAX +0,86%, o γαλλικός CAC 40

στο +1,03%, o ιταλικός FTSE MIB με κέρδη 0,93%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κερδίζει 0,94%.

Ο κλάδος πρώτων υλών σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο, ήτοι πάνω από 2%, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G-20 που ξεκινά αύριο, με αναπτερωμένες τις ελπίδες για μια εκτόνωση της κρίσης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας.

Πάντως, αυτό που έδωσε το τέμπο στις αγορές ήταν η ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, κατά την οποία φάνηκε να υπαναχωρεί από προηγούμενες δηλώσεις του ότι τα επιτόκια είναι πολύ μακριά από την ουδέτερη βάση, δήλωση που υποδήλωνε περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων το ερχόμενο διάστημα.

Οι μετοχές στη Wall Street έκαναν το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων οκτώ μηνών, κλείνοντας με άνοδο άνω των 600 μονάδων και δίνοντας στήριξη στις ασιατικές μετοχές, καθώς η πιθανότητα η Fed να αυξήσει μεν τα επιτόκια αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που αναμενόταν, αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τις μετοχές.

Σε άλλα νέα από πλευράς κεντρικών τραπεζών, η Τράπεζα της Αγγλίας ισχυρίστηκε χθες ότι μια άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα ασκούσε σοβαρές πιέσεις στη βρετανική οικονομία και μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνη για τη χώρα ακόμα και από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές, η Britvic σημείωσε άνοδο άνω του 6% μετά την ανακοίνωση ότι τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη αύξησαν τις πωλήσεις της.

Keywords
Τυχαία Θέματα