Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την εμπορική συμφωνία με Ιαπωνία

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά τη συφμωνία ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψαν ΕΕ-Ιαπωνία.

Οι ευρωαγορές στέλνουν ένα αρκετά ηχηρό μήνυμα στις πολιτικές προστατευτισμού του Τραμπ. Νέχρι τώρα δείχνουν να τηρούν ψύχραιμη στάση στις καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα του εμπορίου, κάτι που φάνηκε και χθες, παρά τις δηλώσεις Τραμπ που χαρακτήρισε «αντίπαλο» την Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,24% υψηλότερα, στις 384,98 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να τερματίζουν με θετικό πρόσημο.

Ο DAX

στη Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη 0,8% και έκλεισε στις 12.661,54 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 7.626,33 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,24% υψηλότερα στις 5.422,54 μονάδες.

Παράλληλα, στο +0,71% και στις 21.977,82 μονάδες έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε οριακά κατά 0,03% στις 9.719,40 μονάδες.

Η εμπορική συμφωνία EE - Ιαπωνίας είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ διαπραγματευτεί το μπλοκ και αναμένεται να δημιουργήσει μια ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών που θα καλύπτει πάνω από 600 εκατομμύρια ανθρώπους, όπως τονίζει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια «απάντηση» στις προθέσεις του αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών, βάζοντας στο στόχαστρό του κυρίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το θέμα του εμπορίου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιούνκερ με τον αμερικανό πρόεδρο που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη (25/7) στην Ουάσιγκτον.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, Γιούνκερ και Τραμπ θα συζητήσουν την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων η εξωτερική πολιτική, η πολιτική ασφάλειας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ενεργειακή ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκε και η κατάθεση του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ενώπιον του Κογκρέσου, ο οποίος δήλωσε πως η τράπεζα θα συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων.

Οι δηλώσεις οδήγησαν σε αποκλιμάκωση των αποδ΄σοεων των αμερικανικών ομολόγων, ενώ πτώση κατέγραψαν και τα ευρωομόλογα.

Keywords
Τυχαία Θέματα