Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από κλάδους πρώτων υλών

Με άνοδο έκλεισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους αναλυτές να αναμένουν τα αποτελέσματα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,57% υψηλότερα, στις 383,23 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,99% κι έκλεισε στις 12.331,30 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 7.591,26 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,65% κι

έκλεισε στις 5.379,65 μονάδες.

Υψηλότερα έκλεισε και το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MΙB να ενισχύεται κατά 0,27% στις 20.470,97 μονάδες.

Οι πρώτες ύλες ήταν ένας από τους κλάδους με τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 0,9%, εν μέσω της αισιοδοξίας σχετικά με έναν επικείμενο τερματισμό της κρίσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Κίνας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εμπορίου της χώρας, Wang Shouwen, θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίες στα τέλη του Αυγούστου.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε διευκρινίσει πάντως ότι δεν αποδέχεται τα μονομερή μέτρα από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά καλωσορίζει τον διάλογο.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στις 22 και στις 23 Αυγούστου, καθώς θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ σε κινεζικά αγαθά ύψους 16 δισ. δολ.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την τουρκική συναλλαγματική κρίση, με τη λίρα να προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σήμερα, μετά το μπαράζ υποβαθμίσεων της Τουρκίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Εξάλλου, οι κεντρικές τράπεζες του Κατάρ και της Τουρκίας προχώρησαν σήμερα σε συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος, προκειμένου να προσφερθεί ρευστότητα και υποστήριξη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της γειτονικής χώρας.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ημέρες αφότου η Ντόχα, σύμμαχος της Άγκυρας στον Κόλπο, δεσμεύθηκε να διαθέσει 15 δισ. δολ. για να τονώσει την τουρκική οικονομία.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική άνοδο σημείωσε η κατασκευαστική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Ιούνιο του 2018, με τα στοιχεία να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η κατασκευαστική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 2,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια άνοδο της τάξεως του 1,6%.
Στη Γερμανία, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού τον Ιούλιο του 2018, με τον δείκτη τιμών παραγωγού να ενισχύεται κατά 3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2017, ενώ τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Πάντως, η Bundesbank προειδοποίησε σήμερα πως η ανάπτυξη της οικονομίας της Γερμανίας θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ελαφρώς κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, με την ιδιωτική κατανάλωση να ωθεί υψηλότερα την επέκταση αλλά τη βιομηχανία να συνεισφέρει ελάχιστα.
Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,5% στο β’ τρίμηνο και κατά 0,4% στο α’ τρίμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα