Κέρδη στην Ασία πλην Κίνας παρά τα καλά νέα για ΑΕΠ - Selloff στον ChiNext

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές, μετά τη δημοσιοποίηση των καλύτερων του αναμενόμενου στοιχείων για το κινεζικό ΑΕΠ.

Κλειστές παρέμεινα οι αγορές στην Ιαπωνία λόγω εθνικής γιορτής.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,53%. Στην Αυστραλία ο με πτώση 0,17%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε απώλειες 1,81%, ενώ νωρίτερα ο Shenzhen Composite

έκανε βουτιά 2,42%.
Στο Χονγκ Κονγκ αντιθέτως, σημείωσε άνοδο 0,27%.

Απροσδόκητη ανθεκτικότητα εμφάνισε η κινεζική οικονομία στο β΄ τρίμηνο, καθώς οι προσπάθειες του Πεκίνου να συγκρατήσουν τη χρηματοπιστωτική μόχλευση και την κερδοσκοπία στον κλάδο των ακινήτων, είχε μικρότερη των εκτιμήσεων επίδραση στην ανάπτυξη. Τα νέα έρχονται σε μια περίοδο που οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη για τυχόν σημάδια επιβράδυνσης λόγω ανησυχιών για τα υψηλά επίπεδα χρέους.

Πιο αναλυτικά, το ΑΕΠ β' τριμήνου σημείωσε άνοδο 6,9%, παραμένοντας αμετάβλητο από το α' τρίμηνο. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 6,8%. Η κινεζική κυβέρνηση στοχεύει σε ετήσιο ΑΕΠ της τάξης του 6,5%.


Ο ρυθμός πωλήσεων κατοικιών στην Κίνα αυξήθηκε τον Ιούνιο έναντι του περασμένου μήνα, εν τω μέσω αυστηρότερων πολιτικών για τον περιορισμό της κίνησης στην αγορά. Μόνο τον Ιούνιο, οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 26,4% σε σχέση με το περασμένο έτος. Το Μάιο είχαν αυξηθεί 12,6%.

Ωστόσο, στους κινεζικούς δείκτες σημειώθηκε selloff που εν μέρει οφείλεται στα αποτελέσματα συνάντησης σχετικής με τη χρηματοοικονομική πολιτική το Σαββατοκύριακο, από την οποία διεφάνη ότι αναμένεται να δημιουργήσει μια ανώτατη εποπτική αρχή στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθούν τα ρίσκα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας. Στο εξής αναμένεται αυστηρότερος κανονιστικός έλεγχος, επιβράδυνση στη χρηματοοικονομική καινοτομία και περισσότερα IPO, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να οδηγήσει σε βραδύτερη πιστωτική επέκταση.

Ακόμα ένας λόγος για το κακό κλίμα που δημιουργήθηκε στις κινεζικές χρηματαγορές ήταν το selloff στον ChiNext Composite που σημείωσε απώλειες 5%, καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες που τον απαρτίζουν είχαν δυσμενή αποτελέσματα.

Επίσης, ο ρυθμός πωλήσεων κατοικιών στην Κίνα αυξήθηκε τον Ιούνιο έναντι του περασμένου μήνα, εν τω μέσω αυστηρότερων πολιτικών για τον περιορισμό της κίνησης στην αγορά. Μόνο τον Ιούνιο, οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 26,4% σε σχέση με το περασμένο έτος. Το Μάιο είχαν αυξηθεί 12,6%.

Τέλος, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Ιούνιο, σε μια ένδειξη ότι συνεχίζεται η σταθερότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 7,6% τον Ιούνιο σε σχέση με το περασμένο έτος, έναντι της αύξησης 6,5% το Μάιο. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από το 6,5% που ανέφεραν οι αναλυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα