Κέρδη στην Ασία χάρη στο ράλι του πετρελαίου και τα macro από την Κίνα

Κέρδη καταγράφουν οι ασιατικές αγορές την Πέμπτη, με τον ιαπωνικό και αυστραλιανό δείκτη να κλείνουν με άνοδο πάνω από 1%. Το θετικό επενδυτικό κλίμα «οδηγείται» από το ράλι του πετρελαίου μετά την συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής από τον OPEC αλλά και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα.

Τα κέρδη στον Nikkei «οδήγησαν» οι ενεργειακές μετοχές, όπως η Inpex, η οποία κατέγραψε ράλι 9,95% και η Japan

Petroleum Exploration η οποία κατέγραψε «άλμα» 12,2%. Υποστηρικτικά λειτούργησε και το αδύναμο γεν, το οποίο κινήθηκε στα 114,12 έναντι του δολαρίου.

Στον αυστραλιανό ASX 200 ο ενεργειακός δείκτης κατέγραψε ισχυρά κέρδη 7,21% και ο δείκτης πρώτων υλών άνοδο 2,88%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι επενδυτικές δραστηριότητες υποχώρησαν κατά 4% το γ' τρίμηνο, πτώση μεγαλύτερη της αναμενόμενης, στοιχεία που πρόκειται να επηρεάσουν τα στοιχεία ΑΕΠ που ανακοινώνονται στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι κινεζικές μετοχές κινήθηκαν επίσης σε θετικό έδαφος, μετά και τα στοιχεία PMI που έδειξαν αύξηση στις 51,7 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 51 μονάδες. Ο δείκτης Caixin για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποχώρησε στις 50,9 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 51,2 μονάδες τον Οκτώβριο.

Στην Ιαπωνία ο PMI ανήλθε στις 51,3 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 51,1 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το χρηματιστήριο της Νοτίου Κορέας.

Ο OPEC εξέπληξε τις αγορές την Τετάρτη πετυχαίνοντας συμφωνία με τη Ρωσία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε μια απόπειρα να στηρίξουν τις τιμές που έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον στο μισό από τα μέσα του 2014 λόγω της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.

«Η πρώτη κοινή συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής μεταξύ OPEC και Ρωσίας εδώ και οκτώ χρόνια είναι πιθανό να επιταχύνει την εξισορρόπηση της αγοράς και να δώσει βιώσιμη στήριξη στις τιμές» σχολιάζει ο Chang Wei Liang της Mizuho Bank Singapore.

Οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν την άνοδο στις ασιατικές αγορές, έχοντας ενισχυθεί πάνω από 8% στη Wall Street. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent ενισχύθηκαν κατά 1,66% στα 52,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού ενισχύθηκαν κατά 1,54% στα 50,18 δολάρια.

Οι πετρελαϊκές μετοχές κατέγραψαν άνοδο με την αυστραλιανή Santos να έχει καταγράψει ράλι 11,7%, την Oil Search να καταγράφει άνοδο 9,15% και τις κινεζικές PetroChina και Sinopec να ενισχύονται κατά 2% και 3% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου κινήθηκε στις 101,29 μονάδες έναντι των υπολοίπων «σκληρών» νομισμάτων ενώ το αυστραλιανό δολάριο διαμορφώθηκε στο $0,7411.

«Τα καθοδικά ρίσκα είναι εμφανή για το αυστραλιανό δολάριο, με μια διάσπαση του $0,73 να είναι πιο πιθανή από την ανοδική διάσπαση του $0,75. Οι πληθωριστικές πιέσεις από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και η είσοδος του Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν φαίνεται να έχουν αποτιμηθεί πλήρως από τις αγορές» υποστηρίζει ο Matt Simpson, αναλυτής αγορών στην ThinkMarkets.

Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,15% στα 1.174,73 δολάρια η ουγγιά, λόγω πιέσεων από το δολάριο. Ο χρυσός για άμεση παράδοση υποχώρησε σε νέο χαμηλό από τις αρχές Φεβρουαρίου στα 1.163,45 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα