Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στο εμπόριο

Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές μετά τα χαμηλά 2,5 μηνών που βρέθηκε χθες ο Stoxx 600, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την τελευταία κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,36% στις 371,86 μονάδες, παίρνοντας ώθηση από τις μετοχές του τομέα ενέργειας που έκαναν άλμα 1,2% νωρίτερα.

Ο μοναδικός κλάδος που βρέθηκε στο «κόκκινο» ήταν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, με πτώση 0,6% λίγο μετά το άνοιγμα.

Στους βασικότερους δείκτες, ο FTSE100 στο Λονδίνο με άνοδο 0,34%, ο

γερμανικός DAX στο +0,53%, o γαλλικός CAC 40 +0,42%, ο ιταλικός FTSE MIB +0,37% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 +0,80%.

Την Τετάρτη η κινεζική κρατική εφημερίδα χρησιμοποίησε τη φράση [μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε», υποδηλώνοντας την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Zhang Hanhui, μάλιστα χαρακτήρισε τις αμερικανικές εμπορικές προκλήσεις ως «γυμνή οικονομική τρομοκρατία».

Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές ακολούθησαν τη διάθεση της Wall Street και σημείωσαν απώλειες, με τον κινεζικό Shenzhen component να υποχωρεί περισσότερο από όλους τους δείκτες κατά 1,27%

Οι νέες απειλές κατά της Κίνας σχετίζονται με την επικυριαρχία της στα ορυκτά σπάνιων γαιών, που είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή μιας σειράς προϊόντων τεχνολογίας, όπως είναι τα iPhones και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το Πεντάγωνο προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τα ορυκτά σπάνιων γαιών της Κίνας.

Πίσω στην Ευρώπη, δημοσκόπηση που έγινε στη Γερμανία την Τετάρτη αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι Γερμανοί δεν θεωρούν ότι η προφανής διάδοχός της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ είναι κατάλληλη για να την αντικαταστήσει, μειώνοντας έτσι τις προσδοκίες του κόμματος CDU για μια ομαλή μετάβαση σε νέα ηγεσία.

Παράλληλα, δημοσκόπηση του Reuters βρήκε επίσης ότι οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί στην απόκτηση φθηνών μετοχών του βρετανικού FTSE 100 ενώ η έξοδος της χώρας από την ΕΕ παραμένει απροσδιόριστη.

Στα επιχειρηματικοί νέα, οι Financial Times μετέδωσαν ότι Γερμανοί εισαγγελείς έκαναν έφοδο στα πολυτελή γραφεία της Porsche καθώς ο CEO της ερευνάται για πιθανή παραβίαση εμπιστοσύνης που συνδέεται με πληρωμές σε ένα μέλος του συμβουλίου εργαζομένων της Porsche.

Στο μεταξύ, ο CEO της Nissan, Hiroto Saikawa, ανέφερε ότι δεν βλέπει κανένα σημαντικό μειονέκτημα μιας προτεινόμενης συγχώνευσης 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων του εταίρου της συμμαχίας Renault με τη Fiat Chrysler.

Keywords
Τυχαία Θέματα