Κεντροαριστερά: Η πρόταση του Δημήτρη Τζιώτη για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Με επιστολή του προς τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Δημήτρης Τζιώτης τάσσεται υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Αναλυτικά η επιστολή του:

«Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε,

H αλήθεια είναι ευθύνη µας. Υποχρέωσή µας. Αυτό είναι Αλλαγή. Τα πράγµατα είναι απλά. Συµφωνήσαµε, όλοι µαζί, να πάµε µπροστά. Η Δηµοκρατία δεν είναι διαδικασία. Η Δηµοκρατία είναι η στρατηγική για την αναγέννησή µας. Δηµοκρατία παντού. Συνεχής Δηµοκρατία. Άµεση Δηµοκρατία. Χωρίς µεσάζοντες. Να αποφασίζει για όλα ο λαός. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος µας.

Να αποφασίζουν οι πολλοί. Όχι οι λίγοι. Όσοι περισσότεροι γίνεται.

Αυτές οι εκλογές δεν είναι διαδικασία. Είναι η ιδρυτική µας πράξη. Το πρότυπο που θέτουµε. Ένα νέο παράδειγµα. Η πεµπτουσία. Δηµιουργούµε ένα νέο προοδευτικό κίνηµα. Η πρόοδος είναι η ταυτότητά µας. Πως νοείται η πρόοδος χωρίς τεχνολογία; Πως είναι δυνατόν να ζητά ένα κόµµα την εµπιστοσύνη του Ελληνικού λαού αν δεν µπορεί να οργανώσει αποτελεσµατικά µια ολοκληρωµένη (εκλογικά κέντρα, διαδίκτυο και τηλεφωνία) υπηρεσία; Συγκεκριµένα: Kανονικά, σε ένα προοδευτικό κόµµα, η συζήτηση θα έπρεπε να είναι αντίστροφη από αυτήν που παρακολουθούµε. Δεν χρειάζεται πια να ψηφίζουµε σε κάλπες. Το κόστος είναι τεράστιο. Βρισκόµαστε σε κρίση. Εµείς πρέπει να δώσουµε το καλό παράδειγµα. Να µην πετάµε τα λεφτά του λαού. Αυτό είναι πρόοδος. Το κόστος της ψηφοφορίας µέσω του διαδικτύου δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Αυτό είναι λογικό. Στην Ελλάδα, όµως, επικρατεί η λογική του παραλόγου. Η αντίσταση στην Αλλαγή είναι µεγάλη. Οι µηχανισµοί των κοµµάτων αντιστέκονται στην Αλλαγή. Γι’αυτό η πολιτική κατάντησε τόσο βαρετή. Πρώτα πρέπει να θέσουµε τον στόχο και µετά να βρούµε τα µέσα για να τον επιτύχουµε.

Η συµµετοχή 100.000 πολιτών δεν θα είναι επιτυχία. Αν τα κάνουµε όλα σωστά πρέπει να στοχεύσουµε στη συµµετοχή 300.000 πολιτών. Για να δηµιουργηθεί ένα αληθινά νέο κίνηµα. Αυτή θα είναι επιτυχία. Πρακτικά, υπάρχουν 3 τρόποι ψηφοφορίας: α) Ο παραδοσιακός στα εκλογικά κέντρα, β) Μέσω του διαδικτύου, γ) Μέσω κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Και οι τρεις τρόποι είναι εφικτοί. Σκοπός µας πρέπει να είναι η µέγιστη συµµετοχή των πολιτών. Με το µικρότερο κόστος ανά πολίτη. Το ποσό των 2 ευρώ είναι αρκετό. Το συνολικό κόστος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 450.000 ευρώ και αυτό δεν είναι λίγο. Εξίσου όµως σηµαντικό είναι να διασφαλίσουµε τη µέγιστη ανταποδοτικότητα αυτής της επένδυσης για το νέο κίνηµα. Να επενδύσουµε στη Δηµοκρατία. Αυτά τα χρήµατα να µην δοθούν µόνο για µια χρήση. Να επενδυθούν για την διεύρυνση της δηµοκρατικής διαδικασίας. Για τη µόνιµη διασύνδεση των πολιτών µε το νέο κίνηµα. Όσοι ψηφίσουν να έχουν τη δυνατότητα να συµµετέχουν και να ψηφίζουν συνεχώς για όλα τα θέµατα. Για το συνέδριο, για το όνοµα, για το σήµα, για το πρόγραµµα, για τις θέσεις µας. Η Άµεση Δηµοκρατία να είναι ο καθηµερινός τρόπος λειτουργίας µας.

Για τη διασφάλιση όλων, υπάρχει και άλλη - συµπληρωµατική - λύση. Η διεύρυνση της χρονικής περιόδου. Γιατί να ψηφίζουµε µόνο για µια µέρα; Η ψηφοφορία µέσω του διαδικτύου και της τηλεφωνίας µπορεί να διαρκέσει – για µεγαλύτερη ασφάλεια - µία εβδοµάδα και η ψηφοφορία µε τον παραδοσιακό τρόπο ένα σαββατοκύριακο. Σε πολλές χώρες γίνεται. Έτσι διασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση των δεδοµένων και η ταυτοποίηση των συµµετεχόντων. Η Δηµοκρατία είναι η λύση, δεν είναι το πρόβληµα. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη Δηµοκρατία. Ήρθε η ώρα να απεγκλωβίσουµε το νέο κίνηµα από τη χρεοκοπηµένη κουλτούρα του κρατισµού και να το παραδώσουµε απελευθερωµένο στην κοινωνία. Για τη διάλυση των κοµµατικών παρασκηνίων που τα βρίσκουν µε το κατεστηµένο και καθιστούν τις διαφορές των κοµµάτων ασήµαντες. Αυτό το δρόµο µας έδειξε ο Ανδρέας. Μόνο έτσι θα γκρεµίσουµε τους κοµµατικούς µηχανισµούς. Αν επικρατήσει η κοινή λογική. Ας πάψουµε να βρίσκουµε ένα πρόβληµα για κάθε λύση. Τέλος στη γραφειοκρατία. Κοστίζει στην χώρα µας 16 δισεκατοµµύρια ευρώ κάθε χρόνο. Εµείς την πληρώνουµε. Επιτέλους, τέλος. Με αυτή την κατεύθυνση, θα είχαµε τη µέγιστη δυνατή συµµετοχή, µε το µικρότερο κόστος ανά πολίτη και τη µεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των χρηµάτων της επένδυσης για το µέλλον. Στόχος µας πρέπει να είναι το µέγιστο. Αριστερά σηµαίνει µπροστά, όχι πίσω. Να πάµε µπροστά. Πολύ µπροστά. Γίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, προτιµώ να δηµιουργήσουµε το νέο και ας γίνει κάποιο λάθος, παρά να κάνουµε το λάθος να µην το τολµήσουµε.
Καλό Αγώνα σε όλους.

Με εκτίµηση,

Δηµήτρης Τζιώτης»

Keywords
Τυχαία Θέματα