Κεντρικός Τραπεζίτης Ιταλίας: «Σοφό να προετοιμαζόμαστε για μία κρατική βοήθεια στις τράπεζες»

Η κρατική βοήθεια προς τις ιταλικές τράπεζες είναι κάτι που θα πρέπει να αναλογιστούμε ακόμα και εάν είναι ένα μακρινό σενάριο, δηλώνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Il Foglio.

«Είναι σοφό να προετοιμαστούμε για την ιδέα μίας κρατικής βοήθειας ακόμα και εάν αυτή δεν είναι απαραίτητη», σημειώνει ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης.

Η προβληματική

Banca Monte dei Paschi di Siena έχει συμφωνήσει με την ΕΚΤ πάνω σε ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο στηρίζεται στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 5 δισ ευρώ και την πώληση “κόκκινων” δανείων έως το ποσό των 28 δισ ευρώ.

Ωστόσο υπάρχει μία εντεινόμενη ανησυχία ότι η τράπεζα ίσως στραφεί προς την κυβέρνηση της χώρας για υποστήριξη.

Ερωτηθείς για ξένους επενδυτές που μπορεί να εισέλθουν στις ιταλικές τράπεζες, ο Visco δήλωσε ότι η εθνικότητα των μετόχων δεν είναι κάτι το σημαντικό αλλά «η ικανότητα τους να εγγυηθούν τη σταθερότητα».

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι οι περιορισμοί στην δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας ήταν αποτέλεσμα του υψηλού χρέους και όχι των ευρωπαϊκών κανόνων.
Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα στην Ιταλία το Δεκέμβριο για το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης ο Visco δήλωσε ότι η χώρα «πρέπει να προχωρήσει στο δρόμο της αλλαγής».

Keywords
Τυχαία Θέματα