Κενό 7 δισ. στον ετήσιο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ημέρα αβεβαιότητας για την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν η 24η Ιουνίου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την επικράτηση του Brexit. Οι πολιτικοί αρχηγοί των ευρωπαϊκών θεσμών πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων για να συζητήσουν τη νέα πραγματικότητα στην οποία η Βρετανία δεν θα αποτελεί πλέον το 28ο μέλος της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι παράγοντες καλούνται να διαχειριστούν την απώλεια σχεδόν

του ενός πέμπτου της οικονομίας της Ενωσης, που χάνει με την αποχώρηση μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ισχύος της. Αν και οι ηγέτες των κρατών-μελών σέβονται την απόφαση των Βρετανών, θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνει ενωμένο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, άλλωστε, θα συνεχίσει να είναι πλήρες μέλος για αρκετό διάστημα ακόμη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ε.Ε. πρέπει να επινοήσει άμεσα έναν τρόπο, ώστε να καλύψει το κενό 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 145 δισεκατομμυρίων, ο οποίος έχει καθορισθεί μέχρι και για το έτος 2020. Επίσης, αβέβαιο παραμένει το καθεστώς που θα διέπει τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, που μέχρι στιγμής δραστηριοποιούνταν στον τομέα του εμπορίου ή εργάζονταν υπό ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Εξάλλου, πρόκληση για την Ευρώπη αποτελούν οι θριαμβολογίες των ευρωσκεπτικιστών, που επικροτούν την απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit και καλούν για περισσότερα δημοψηφίσματα σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέλλον των κρατών-μελών. Μία επίδειξη ενότητας θα αποτελούσε την καλύτερη δυνατή απάντηση για να αποφευχθεί ένα ανεπιθύμητο «ντόμινο» εξόδων, αν και οι διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων της Ενωσης των 28 είναι πολυάριθμες.

Η αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί, ωστόσο, να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα και σε ζητήματα ασφαλείας, καθώς το Λονδίνο πάντοτε εξέφραζε την αντίθεσή του και τις επιφυλάξεις του απέναντι στα κοινά σχέδια της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι επιθυμεί την εκκίνηση μιας διαδικασίας συλλογισμού για τα αίτια της αποσύνδεσης των Ευρωπαίων πολιτών από την Ενωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα