Κεφάλαια 8 δισ. δολαρίων εγκατέλειψαν ήδη την τουρκική οικονομία

Τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής αναταραχής έχουν ήδη λάβει συγκεκριμένη μορφή.

Όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης της Τουρκίας, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013, βραχυπρόθεσμα κεφάλαια ύψους 8 δισ. δολαρίων έχουν ήδη εγκαταλείψει την χώρα από τις αρχές του Μαΐου. Σύμφωνα με τον Διοικητή, το ένα τρίτο των κεφαλαίων εγκατέλειψαν την χώρα για λόγους που έχουν άμεση σχέση με τα εκτυλισσόμενα γεγονότα στο εσωτερικό της χώρας και τα

δύο τρίτα οφείλονται στις διεθνείς εξελίξεις και κυρίως στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική της κεντρικής τραπέζης των ΗΠΑ.

Η εκροή αυτή θέτει υπό πίεση την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος και, συνεπώς, η κεντρική τράπεζα σκέπτεται στην προσεχή συνεδρίασή της , 18 Ιουνίου, να υψώσει περαιτέρω το ανώτερο όριο του διαδρόμου εντός του οποίου έχει καθορισθεί να κινείται το προεξοφλητικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, σε μια προσπάθεια υποστήριξης της ισοτιμίας του εγχωρίου νομίσματος. Είναι γνωστό ότι στις 18 Μαΐου η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε μειώσει το overnight επιτόκιο κατά 50 σημεία βάσης στο 3,5% , στη προσπάθεια υποβοήθησης του ΑΕΠ να μεγεθυνθεί. Φαίνεται ότι η πολιτική αυτή δεν στέφθηκε με επιτυχία λόγω της υψηλής εκροής βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων. Παράλληλα, η ανάγκη εισροής ξένων κεφαλαίων καθίσταται επιτακτική δεδομένου ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της τουρκικής οικονομίας αναμένεται να αυξηθεί στα 60,0 δισ. δολάρια για το 2013 έναντι 48,9 δισ. δολαρίων που έκλεισε το 2012.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έχει να αντιμετωπίσει πλέον σοβαρά το πρόβλημα της εκροής /εισροής ξένων (βραχυπρόθεσμων) κεφαλαίων, ενώ, παράλληλα, έχει να αντιπαλέψει και το ύψος του πληθωρισμού ο οποίος αποτελεί επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα. Άλλωστε, όπως έχουμε αναδείξει, αυτό αποτελεί το μέγιστο πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας. Με τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχει ακόμη ένα αρνητικό στοιχείο: η τουρκική οικονομία μπήκε στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης . Μετά την Fitch και η Moody’s έχει αρχίσει να διερευνά την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας επισταμένα. Η Moody’s υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές αντιδράσεις σε όλη την χώρα αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους για το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, λόγω της πιθανής μείωσης του αριθμού των τουριστών και της μειωμένης εισροής ξένων κεφαλαίων χαρτοφυλακίου. Παρότι διατηρεί για την ώρα την αξιολόγηση Baa3, υπογραμμίζει ότι η συνέχιση της κατάστασης θα μπορούσε να προκαλέσει μεταβολές στην αξιολόγηση.

Blogger Κώστας Μελάς
Keywords
Τυχαία Θέματα