Κατρούγκαλος: Δεν έχουμε επίσημη απάντηση από τους δανειστές για το Ασφαλιστικό


Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους αν δεν δεχτούν την πρότεση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, άφησε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1. Όπως παραδέχτηκε, επίσημη απάντηση από τους δανειστές για τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής.

«Η λογική τους είναι να μην αυξηθούν οι εισφορές. Στο μυαλό ορισμένων από αυτούς το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να μοιάζει με την ιδιωτική και εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Εμείς θέλουμε η

κοινωνική ασφάλιση να έχει χαρακτήρα αναδιανεμητικό, να βοηθά κυρίως τους πτωχούς και τα μέσα εισοδήματα και για όλους να δίνει μια αξιοπρεπή σύνταξη. Τα μέτρα μας το καλύπτουν αυτό», είπε ο υπουργός Εργασίας, ενώ, όπως τόνισε, «Πάμε να διαπραγματευτούμε πολλά πράγματα, αλλά η μείωση των κύριων συντάξεων είναι έξω από το τραπέζι, αν δεν δεχτούν την πρότασή μας, ναι αυτό σημαίνει σύγκρουση και θα μεταθέσουμε τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θέλουμε να κάνουμε το ζήτημα του ασφαλιστικού ευρωπαϊκό»..

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις σημειώνοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση όχι απλά δεν το διαπραγματεύεται, αλλά είναι διατεθειμένη να προσχωρήσει ακόμα και σε σύγκρουση με τους δανειστές.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι οι δανειστές έχουν δεχθεί την εθνική σύνταξη και τους ενιαίους κανόνες για όλους στο ασφαλιστικό, ενώ ζητούν εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη.

Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει μείωση για τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, στους νέους συνταξιούχους. «Οι νέες συντάξεις δεν θα είναι μικρότερες για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, από αυτό που υπολογίζεται», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ίσως υπάρξουν και μικρές αυξήσεις στις χαμηλές συντάξεις.

Όσον αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι θα υπολογίζονται με βάσει το πραγματικό τους εισόδημα, ενώ σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις σημείωσε ότι θα δοθεί μάχη για να μη μειωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα