Καθυστερεί η ανάκαμψη της ναυλαγοράς

Toυ Μηνά Τσαμόπουλου

Οι νέες παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων είναι ελάχιστες ενώ οι διαλύσεις από την άλλη πλευρά τους έχουν πτωτική πορεία. Δύο δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι η ουσιαστική ανάκαµψη της ναυλαγοράς θα χρειαστεί αρκετό διάστηµα για να συντελεστεί. Μάλιστα υπάρχουν αναλύσεις από µεγάλους οίκους που τοποθετούν την πραγµατική βελτίωση της αγοράς σε περίπου 2 χρόνια.

«Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, οι εισαγωγές Iron Ore από την Κίνα για το 2016, όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατοµµύριο τόνους, σηµατοδοτώντας

ιστορικό ρεκόρ, καθώς η ιδιαίτερα αυξηµένη ζήτηση για χάλυβα δηµιούργησε την αύξηση της ζήτησης για καλύτερης ποιότητας σιδηροµεταλλεύµατος που µόνο από εισαγωγές µπορεί να καλυφθεί.

Τον Σεπτέµβριο οι εισαγωγές Iron Ore της Κίνας αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση, στους 92,99 εκατοµµύρια τόνους, σηµειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο του 2016 και το 2 ο ιστορικό επίπεδο. Οι συνολικές εισαγωγές του τελευταίου 12µήνου (Σεπτέµβριος του 2015 µε Σεπτέµβριο του 2016) έφτασαν στους 1,017 δισ. τόνους παρουσιάζοντας αύξηση 10% µε το αντίστοιχο προηγούµενο 12µηνο» επισημαίνεται σε ανάλυση του διεθνούς ναυλομεσιτικού οίκου G.Moundreas SA:

«Όπως όλα δείχνουν το µοτίβο αυτό µάλλον θα συνεχιστεί και τους υπόλοιπους µήνες του έτους, όπου εκτιµάται ότι στο σύνολο του οι εισαγωγές θα υπερβούν τους 1 δισ. τόνους, λαµβάνοντας υπόψη ότι τους πρώτους 9 µήνες του έτους οι συνολικές εισαγωγές έκλεισαν στους 763 εκ. τόνους. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι ενδοιασµοί για την επαλήθευση των ανωτέρω εκτιµήσεων οι οποίοι βασίζονται στο γεγονός ότι τα αποθέµατα Iron Ore στα λιµάνια είναι αυξηµένα κατά 20% σε ετήσια βάση και ενδεχοµένως το επόµενο διάστηµα να υπάρξει πτώση της ζήτησης» και συνεχίζει:

«Σύµφωνα µε την J.P Morgan Securities, η ζήτηση ξηρού φορτίου σε τονοµίλια (Dry Bulk Ton-Mile Demand) από την Κίνα είναι αυξηµένη κατά 10% σε ετήσια βάση τους τελευταίους 12 µήνες. Ο όγκος των εισαγωγών Iron Ore είναι αυτός που έχει τον πρωταρχικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης καθώς περίπου το 88% των Κινεζικών τονοµιλίων ξηρού φορτίου προέρχεται από αυτό. Παράλληλα επισηµαίνει ότι οι εισαγωγές σε Coal έχουν αρχίσει και δείχνουν σηµάδια βελτίωσης ενώ ταυτόχρονα και οι εισαγωγές σε Bauxite και Soybeans είναι σε θετικά επίπεδα. Εν ολίγοις επιβεβαιώνει αυτό που προαναφέραµε, δηλαδή ότι η Κίνα ουσιαστικά είναι αυτή που συντηρεί τον ∆είκτη και κυρίως τα Capes, καθώς και η J.P Morgan αναφέρει πως η όποια άνοδος του ∆είκτη κυρίως οφείλεται στα Capes τα οποία έχουν την µεγαλύτερη «έκθεση» στην µεταφορά του Iron Ore. Τέλος η Drewry, εκτιµά ότι τα ναύλα για Βραζιλία – Κίνα και Αυστραλία – Κίνα θα δείξουν τάσεις βελτίωσης το επόµενο διάστηµα, αλλά η επιστροφή των δεµένων (Laid-up) πλοίων στην αγορά θα «φρενάρει» την αναµενόµενη βελτίωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα